Történelem

2024.07.11. 06:55

Szigorúan titkos iratok lapulnak a fegyverneki hivatal 50 éves páncélszekrényében

Szigorúan titkos iratok is lapulnak a fegyverneki hivatal polgármesteri irodájának legalább 50 éves trezorjában. A több mázsás páncélszekrény megőrizte a múlt egy szeletét, de ebben tartják például a város hivatalos pecsétjét is.

Molnár-Révész Erika

Körülbelül 50 éve áll az a masszív páncélszekrény a polgármesteri irodában Fegyverneken, mely egykor kötelező eleme volt a hivataloknak, vagyis tanácsházáknak. Nem véletlenül: ebben őrizték azokat az iratokat, mappákat is, melyeket „szigorúan titkos” feliratokkal láttak el. 

páncélszekrény Fegyvernek
A több mázsás páncélszekrény szigorúan titkos feliratú mappákat is tartalmaz a szocializmus idejéből – mutatta a polgármesteri irodában Tatár László, a város első embere
Fotó: Mészáros János

– Munkatervek, statisztikák, mozgósítási tervek katasztrófa vagy háború esetén, abban az időben még nagyon másképp működtek a dolgok – mondta Tatár László polgármester. Hozzátette, sok helyen nem tartották meg ezeket a monstrumokat a rendszerváltás után, de Fegyverneken még ragaszkodnak hozzá. 

Leginkább a 70-es évek „titkait” őrzi a páncélszekrény 

– Szeretjük megőrizni a múltat ilyen szempontból is, hiszen tanulságosak lehetnek ezek a megmaradt emlékek. Esztétikai szempontból nem egy szép darab ez a páncélszekrény, de praktikus, biztonságos, ebben tartjuk a város pecsétjét is – mondta.

A masszív páncélszekrényt a 90-es években már egyszer megpróbálták feltörni, ennek nyoma a mai napig láthatóak az ajtaján. A tolvajnak végül nem sikerült kinyitnia, de ha sikerült volna sem találta volna benne a remélt pénzt, csak régi iratokat. Ezek közül a legtöbb a Vörös Csillag Termelőszövetkezethez kapcsolódik, mely egykor több ezer embert foglalkoztatott Fegyverneken. 

Páncélszekrény Fegyvernek
A legalább 50 éves masszív páncélszekrényben biztonságban van a város hivatalos pecsétje is – mutatta a polgármester
Fotó: Mészáros János

A nemzetközi helyzet Fegyverneken is "fokozódott"

– Ez egy 1972-es, szigorúan titkos mappa, a Vörös Csillag Termelőszövetkezet vegyiriadó terve, illetve vízvezeték- és villamosterve. Valószínűleg azért titkos, mert attól tartottak, hogy a termeléshez szükséges vizet az ellenséges erők be akarják szennyezni, vagy az áramellátásban gondot okozni – mutatta mosolyogva a városvezető.

A szigorúan titkos mappák között vannak még kötelező sorozásról szóló információk, főleg a 70-es évekből, de minisztériumi iratok is, például a lakosság anyagi javainak védelmi tervéről szóló.  És, mint ahogy a közismert filmben elhangzik, itt nyomtatott verzióban is el lehet olvasni: „1975 a béke, egyben a nemzetközi helyzet fokozódásának időszaka is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában