JÁSZBERÉNY

2018.10.09. 19:50

Kivételes módon kelti életre a régi könyveket Krisztina

Művészi módon hasznosítja újra a régi, megunt könyveket a jászberényi Nagyné Fülöp Krisztina. A folded book art, azaz a könyvhajtogatás művészete különleges kreatív technika, ami életre kelti az évek során megkopott, megsárgult köteteket. A könyvcsoda tökéletes ajándék lehet szeretteinknek, lakásdísznek is elkészíthetjük.

Illés Anita

Krisztina különleges könyvszobrokat készít hagyatéki vagy régi, kiselejtezésre váró könyvekből.

Fotó: Illés Anita

A könyvbarátok között minden bizonnyal akadnak olyanok, akik fájó szívvel szemlélik a könyvszobrászat remekműveit. Ők azt gondolják, hogy az iromány csak olvasásra való, és kegyetlenség összehajtogatni, „megcsonkítani” egy kiadványt bármilyen régi is legyen az.

Ezzel szemben mások lehetőséget látnak a polcokon évek óta porosodó, megunt, kiselejtezésre váró könyvekben. Ki gondolná, hogy akár különleges könyvszobrok is készülhetnek az olvasmányokból?

Nagyné Fülöp Krisztina, a Jászberényi Városi Könyvtár munkatársa nagyot álmodott, amikor először kipróbálta a folded book art technikát, azaz a könyvhajtogatás művészetét. Ezzel tulajdonképpen újrahasznosítja, életre kelti az évek során megkopott, megsárgult köteteket.

– Nyáron a könyves csütörtök programjára szerettem volna készíteni valamilyen dekorációt a könyvtárnak – mesélt a kezdetekről Krisztina.

– Az interneten keresgéltem az ötleteket, miközben rábukkantam erre a számomra korábban ismeretlen alkotási módszerre. A könyvszobrok magukkal ragadtak, egészen elkápráztattak. Azonban nehézséget okozott számomra, hogy többnyire angol nyelvű forrásokat találtam a könyvhajtogatás művészetéről.

– A kamasz fiaimtól kértem segítséget, és ők fordították le nekem azokat az információkat, amiket a folded book art-ról tudni kell – avatott be a részletekbe a könyvszobrász.

Hónapokig csak olvasgatott a hajtogatási módszerről, alig merte elkezdeni alkalmazni azokat a gyakorlatban. Egyszerű alakzattal, szívvel próbálkozott először, majd idővel bonyolultabb formákat alkotott. A könyvhajtogatás Krisztina hobbijává vált.

Örömöt okoz a lelkének, hogy életet lehel a kiselejtezett könyvekbe, és másokat gyönyörködtet a remekművekkel. Az alkotási folyamat pedig a készítőt megnyugtatja, kikapcsolja a mindennapok körforgásából.

Krisztina különleges könyvszobrokat készít hagyatéki vagy régi, kiselejtezésre váró könyvekből.
Fotó: Illés Anita

– Nagyon meglepődtem, hogy a könyves csütörtökön milyen sokan megcsodálták a könyvszobrokat. A gyerekek pozitív visszajelzései meghatottak és mindez boldogsággal töltött el. Azóta már több könyvszobrot létrehoztam.

– Igazából csak a képzelet, a fantázia szab határt annak, hogy milyen formát hajtogatok. Készítettem már egyebek mellett kutyát, rózsát, csillagot és baglyot. Egyedi kérést is kaptam, egy szerelmespár hölgy tagja a házasságkötésük előtt elkészíttette velem mindkettőjük monogramját – mesélte Krisztina.

Hozzátette: a könyvszobrászat nagy gondoskodást, odafigyelést, pontos tervezést igénylő munka. Az alkotás nem túl gyors folyamat. Példaként említette, hogy a bagoly bonyolultabb szerkesztést igénylő minta, 8–10 óra alatt készült el.

Óvja a sérüléstől, alkotás után is lehet olvasni a művet

Nagyné Fülöp Krisztina valójában csak könyvtári dekorációnak szánta az első remekműveit. Néhány hónapja még nem gondolta, hogy az Országos Könyvtári Napok programsorozatának egyik workshopja a folded book art kreatív foglalkozás lesz.

A workshop a Jászberényi Városi Könyvtárban volt, ahol bemutatta a könyvszobrászat technikáit az érdeklődőknek.

Egyre többen megismerik, hogyan lehet a kidobásra szánt régi, akár hagyatékból származó, kiselejtezésre váró olvasmányoknak új életet adni. A jászberényi alkotó elmondta, hogy óvja a könyveket, lapot soha nem tép ki belőlük.

Hajtogatás után is olvasható marad az iromány. Ha kivágásos technikát alkalmaz, akkor csak a margóig vág, így nem sérül meg a lap és a szöveg sem.

Igazából csak a képzelet, a fantázia szab határt annak, hogy milyen formát hajtogat, készített már kutyát, rózsát, csillagot és baglyot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában