FILMET IS FORGATTAK RÓLA

2018.04.25. 19:56

Abonyban járt az első magyar vakvezetőkutya-iskola alapítója

Vitéz lovag Rithnovszky Jánost látta vendégül a minap a város falumúzeuma.

Hartai Gergely

Rithnovszky János tárgyaiból rendeznek kiállítást

Fotó: Mészáros János

– Különleges alkalommal látogatott el hozzánk... – tudtuk meg Jandácsik Páltól. A helyi kultúrház munkatársa elmondta, a múzeumban egy riportfilm készült az első magyarországi vakvezetőkutya-iskola megalapítójáról. Ennek szolgált helyszínéül az intézmény.

Megtudtuk, az abonyi származású férfi még évtizedekkel ezelőtt Csepelen hívta életre az országban akkoriban teljességgel egyedülálló intézetet.

– Rithnovszky úr korábban több tárgyat is adományozott a falumúzeumnak, így például okleveleket, érmeket, de kitüntetéseket is. A filmforgatás nagyjából egy órán át folyt, ezt követően pedig a római katolikus templomba folytatta útját – tájékoztatott Jandácsik Pál.

Arról is beszámolt, a múzeum vendége hosszú évek óta a vakok és gyengén látók megsegítésének szenteli életét.

– Ő maga egy robbanás következtében vesztette el látását, fél karját, és a hallása is jelentősen károsodott. Az eset még 1952-ben történt... – beszélt az abonyi származású személyiségről.

Rithnovszky János tárgyaiból rendeznek kiállítást
Fotós: Mészáros János

Az iskolaalapító nemcsak a vakokért végzett tevékenységéről ismert, írói munkásságáról is nevezetes.

– Sokan tudják róla, hogy verseket és könyveket is ír, egy rendkívül sokoldalú embert tisztelhetünk benne. Jelenleg egyébként múzeumunk őrzi az általa írt versek eredeti kéziratait. Terveink közt szerepel, hogy tárgyaiból egy nyilvános kiállítást rendezünk, hiszen rengeteget tett a vakok és gyengén látók életminőségének javításáért – összegezte mondandóját a fiatal szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!