SZOLNOK

2018.05.16. 17:30

Nem tilos a graffiti Szolnokon, de csak két helyen legális

Sokan még mindig az összes, házfalakra festett alkotásra, azaz graffitire firkálmányként tekintenek. Azonban hozzáértők szerint ez mára sok esetben elmozdult művészi irányba. Persze nem mindegy, hová kerül a kép: a szolnoki Kamasz-Tanya falait például rendszeresen használhatják a helyi fiatalok.

Hutter Zsófia

A szolnoki Kamasz-Tanya falait például rendszeresen használhatják a helyi fiatalok.

Fotó: Fodor Orsolya

– Egyáltalán nem tetszenek ezek a firkák – kezdte a szolnoki Tóth Józsefné a Szántó körúton.

– Nagyon el­csúfítják a városképet, arról nem beszélve, hogy még művészi értékük sincs. Csak ronda betűk, semmi más – mondta felháborodva.

A fiatalabbaknak azonban sokszor más a véleményük.

– A „tagek”, azok a kis betűk, monogramok nekem sem tetszenek – mondta Kis Katalin.

– Viszont a nagyméretű, színes, kidolgozott alkotásokat kifejezetten látványosnak tartom – tette hozzá.

Tóthné Páncsis Edina, a szolnoki Magiszter Alapfokú Művészeti Iskola vezetője hasonlóan gondolkozik.

– Órarendben tanítom a diákoknak a graffitizést is – árulta el a pedagógus.

– Beszélek nekik a kultúrájáról, a kialakulásáról. Mutatok nekik különböző munkákat, és van, hogy lefotózott, majd kinyomtatott üres falfelületre tervezhetnek mintát.

– Mégis azt tapasztalom, egyre inkább elkopnak a graffitik. Egyrészt drága hobbinak számít, másrészt felületük sincs a fiataloknak. Rengeteg a kamera, a legtöbb helyen könnyű lebukni, és ez egy illegális tevékenység, ha rossz helyen csinálja az ember.

– Ezzel párhuzamosan viszont úgy tűnik, elmozdult ez az egész festés egy sokkal művészibb irányba. Ez az úgy nevezett „street art” egy nagyon is életképes művészet.

Mint azt Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőr-főkapitányság sajtó­szó­vivője elmondta, jogsértést követ el, aki engedély nélkül helyez el más tulajdonán graffitit, vagy bármilyen falfirkát.

Ez rongálásnak számít, melynek büntetési tétele az okozott kár nagyságától függ. Hozzátette, megyénkben egy-egy eset előfordul, de nem jellemző az ilyen típusú bűn­cselekmény.

Gyuricska Éva, a szolnoki városháza sajtóreferense arról tájékoztatott, a megyeszékhelyen két helyszínen van olyan falfelület, ahol törvényesen lehet festeni. A Szolnok Ispán körúton található úgynevezett labdarúgó fal, valamint a Nyúl utcai Kamasz-Tanya kerítése.

– Ezek igénybevételét helyi rendelet szabályozza, mellyel kapcsolatban a polgár­mesteri hivatal városüzemeltetési osztályához lehet fordulni – mondta a sajtóreferens.

– Illegális graffitizés Szolnokon a Tiszavirág híd pillérein jellemző, azonban az ilyen lakossági bejelentések ritkának mondhatóak – tette hozzá.

A szolnoki Kamasz-Tanya falait például rendszeresen használhatják a helyi fiatalok.
Fotós: Fodor Orsolya

– Rendszeresen járnak ide fiatalok festeni – árulta el Tóth Ferencné Erika, a Kamasz-Tanya Gyermek és Ifjúsági Egyesület elnöke.

– Még évekkel ezelőtt az önkormányzat és a rendőrség közös pályázatának eredményeként jelölték ki ezt a területet legálisan festhető felületnek.

– A mai napig használ­ják, folyamatosan jönnek és rajzolnak, javítgatják a kopott ké­peket. Csendes, kedves, tiszte­lettudó fiatalokról van szó – emelte ki a vezető.

Már kisiskolásként próbálkozik

A szolnoki Kovács Botond már hatévesen tudta, a graffitizés lesz a hobbija. Az édesanyja elmondta, mindez quad- és motorszeretettel kezdődött.

– Édesapjával jártak sportbemutatókra, ott találkozott először ezzel a művészeti ággal. Annyira megtetszett neki, hogy itthon is rendszeresen mentek olyan falakat megnézni, ahol van graffiti.

– Interneten rákeresett, beleásta magát, és csak azt vettük észre, már direkt ehhez szükséges tollakat és spray-ket kér. Néha alábbhagy a lelkesedése, de ha lenne lehetősége, akkor folyamatosan képezné magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!