SZÍVESEN TÉRNEK VISSZA

2018.08.22. 13:51

Különleges hangulatú helyen alkotnak a művészek Mezőtúron

Különleges hangulata van a mezőtúri Takács-tanyának. A Peres-parti terület megannyi témát kínál a művészek számára, érthető hát, hogy sokan évről évre szívesen térnek vissza az itt rendezett nyári művésztelepre, ahogy ebben az esztendőben is.

Szilvási Zsuzsa

A művésztelepnek Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász a művészeti vezetője

Fotó: Mészáros János

Végtelen csend, nyugalom, festőecsetért kiáltó táj, kiváló társaság. Minden adott ahhoz, hogy egy művész zavartalanul alkothasson.

Talán ezért ilyen ismert és közkedvelt a peresi Körös-holtág partján lévő Takács-tanya a hazai képzőművészvilágban. Különösen a szobrászok között, hiszen az itt működő művésztelepnek Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász a művészeti vezetője.

– Ebben az esztendőben kicsit átalakult a munka, most először ugyanis hetes váltásokban érkeztek hozzánk a művészek. Szerettünk volna nyitni a fiatalok, illetve a külföldiek felé is – mondta el Györfi Sándor.

– Művésztelepünk különösen vonzó a bronzzal dolgozó szobrászok körében, hiszen itt lehetőség nyílik rá, hogy kísérletezzünk az öntési technológiával, újabb és újabb dolgokat kipróbáljuk annak érdekében, hogy mind kifejezőbbé váljanak az alkotások.

Amint a szobrászművész hozzátette, idén a telepet működtető alapítvány jelmondata – Homo et natura, Ember és természet – jegyében készül a művek többsége, melyek közül a legjobbakat augusztus 20-tól egy kiállítás keretében is bemutatják.

– A Holt-Körös kanyarulata olyan csodálatos látvány, amely mindenkiben felfrissíti az alkotókedvet – emelte ki.

– Úgy vélem, manapság különösen fontos a természet, az örök megújulás szépségeinek bemutatása, ráadásul az újonnan érkezők egészen más szemmel tekintenek erre a tájra, mint azok, akik már évtizedek óta ide járnak. Épp ezért mindig friss és más alkotások születnek.

A művésztelepnek Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrász a művészeti vezetője
Fotó: Mészáros János

S hogy mi adja a Takács-tanya, a mezőtúri alkotótelep varázsát, melynek köszönhetően évről évre visszatérnek a festők és szobrászok?

A résztvevők szerint mindenekelőtt az egyedülálló környezet, a természet közvetlen jelenléte és különleges hangulata, amely inspirálja az alkotókat.

Emellett pedig az a mag, amely évről évre találkozik a Takács-tanyán, olyan közösséget alkot, amely az újak számára is nyitott, s valóban lehetőséget teremt az alkotó munkára.

Közel negyven esztendős múlt

Novák András, Szily Géza, Papp György, Nagy Előd festőművészek, Györfi Sándor szobrász, Takács Győző grafikus. Ez volt az első Takács-tanyai alkotótársaság összetétele, még 1981-ben. Annak idején Takács Győző és a művelődési ház akkori vezetője, Molnár Sándorné gondolata volt, hogy képzőművészeket csábítsanak nyaranta Mezőtúrra. Az elmúlt közel négy évtizedben országosan elismert, stabil alkotótáborrá nőtte ki magát a ­mezőtúri telep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!