Országos Könyvtári Napok

2018.09.30. 06:53

Egy héten át a könyveké lesz a főszerep Szolnokon

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében 2018-ban is megrendezik a hazai könyvtári rendszer legátfogóbb, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programsorozatát, az Országos Könyvtári Napokat.

A könyvtár ma már nem csupán az olvasnivalók gyűjteménye. Az értékközvetítésen túl szórakozást is kínál a betérőknek 

Fotó: Mészáros János

– Tizenkét éve, 2006 óta az októberi napok hangulatához az Országos Könyvtári Napok eseményei éppúgy hozzátartoznak országszerte, mint a színesedő falevelek vagy a gyülekező madárcsapatok látványa – ajánlotta be hírportálunk számára is az egy héten át tartó eseménysorozatot Ramháb Mária, az Informatikai és Könyv­tári Szövetség elnöke.

– Sokféle hagyományt követve, de tartalmában az újdonságokra nyitottan kerül sor évről évre a könyvtári szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatára. 2018-ban is arra készülünk, hogy a különböző könyvtártípusok összefogásával, rendhagyó, de tartalmas eseményekkel intézményeinkbe hívogassuk a rendszeres könyvtárlátogatókat éppen úgy, mint az eddig még távolmaradókat.

– Ebben az évben az Országos Könyvtári Napok három jelentős eseményhez kapcsolódik. Egyrészt 2018 Magyarországon a családok éve. A könyvtárak eddig is számos hasznos családbarát szolgáltatással fordultak a lakosság felé. A családok éve alkalmat ad arra is, hogy ezeket népszerűsítsék, együttműködő partnerek bevonásával hatékonyságát erősítsék. Az Országos Könyvtári Napok lehetőséget teremt új szolgáltatások bevezetésére, az év közben elindított családi könyvtári programok sajtónyilvános zárására, többgenerációs események tervezésére.

– Az Európai Bizottság javaslatára 2018 a Kulturális Örökség Európai Éve. Az európai év szlogenje: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”. Ebben az évben éppen negyedszázada, hogy megszületett a Nemzeti Kulturális Alap, amely 25 éve támogatja a hazai kultúra minden területét. Mivel az Országos Könyvtári Napok éppen erre az időszakra esik, így teljes programsorozatunk kiemelt figyelmet fordít az NKA támogatásával elért legjelentősebb eredményeink bemutatására.

Az Országos Könyvtári Napok szolnoki programjait Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója mutatta be. A Verseghy Ferenc Könyvtárban október 1-től 5-ig, naponta 17 órától „Könyvtár – Közösségi tudás – Közösségi hozzáférés” elnevezéssel zajlik majd az élet és a műhelymunka.

A könyvtár ma már nem csupán az olvasnivalók gyűjteménye. Az értékközvetítésen túl szórakozást is kínál a betérőknek
Fotó: Mészáros János

A Hild Viktor Könyvtárban október 3-án 15 órától, 6-án pedig 18.30-tól kezdődnek a műsorfolyamok. A Szandaszőlősi Fiókkönyvtárban október 2-án délelőtt 9-től és október 4-én 14.30-tól indulnak az egyedi tanfolyamok, bemutatók, előadások, foglalkozások.

– Az említetteken kívül további számos érdekes ese­ménnyel várjuk kedves látogatóinkat. A teljes kínálatról tájékozódjon a www.vfmk.hu honlapunkon. A programokon a részvétel ingyenes – tette hozzá a programajánlóhoz az igazgatónő.

Az Országos Könyvtári Napok hagyományos rendezvénye a Könyves Vasárnap. Idén ezt október 7-én tartják, amikor is a könyvtárak rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, sokféle meglepetéssel várnak mindenkit. Az irodalmi játékok, könyvbemutatók, kiállítások és különféle pályázatok között biztosan minden gyerek és felnőtt talál majd kedvére valót.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!