PLAFONON JÁR AZ ÚJ BOHÓC

2018.09.04. 11:30

Elképesztő produkciókkal jön Szolnokra a Richter Flórián Cirkusz

Újra a megyeszékhelyre látogat a Richter Flórián Cirkusz! A társulat szeptember 5-től 9-ig vendégeskedik Szolnokon, a Tesco mellett. 

Joó Zsuzsa

Richter Flórián cirkuszigazgató és Szandra, a cirkusz szeretett elefántja

Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– Új műsorunk címe a Full adrenalin, hiszen tele van nagy sebességű számokkal, hihetetlen tempóban dolgozunk. A két óra úgy eltelik, hogy a nézők nem is veszik észre, hogy elröppent az idő. Tavalyról csak a motoros produkció maradt, de már nem öten, hanem hatan köröznek majd a fém gömbben – mondja Richter Flórián cirkuszigazgató. Ez – fűzi hozzá – világrekord, melyért a közönség rajong.

Kiderül, ez a szám cseppet nem veszélytelen. Március végén az egyik motoros kirepült a gömbből, komoly sérüléseket szerezve. Pár napos kórházi tartózkodás, majd pihenés után azonban ott folytatta, ahol abbahagyta: a porondon.

– Egy cirkuszi produkciónál – legyen az bármilyen típusú – mindig benne van a pakliban a hibázás lehetősége. Számtalan baleset ért már engem is a ló hátán vagy mellette. Mi ezzel a tudattal élünk együtt. Igen, bevallom, néha félek is, de legtöbbször inkább nagyon erősen koncentrálok. Az egész napunkat úgy éljük, hogy arra az esti tíz percre, amikor a reflektorok felénk fordulnak, száz százalékig ott legyünk agyban, pihent állapotban.

– A hajnalig tartó mulatozást például nem engedhetjük meg magunknak, de alkoholt sem igen fogyasztunk. Én még kávét sem iszok és nem is cigarettázom. Egyszerűen nincsen szükségem ezekre a pótszerekre – magyarázza a monte-carlói arany- és ezüst bohóc díjjal kitüntetett artista művész. Ahogy fogalmaz, ők a cirkuszt élik ezt „eszik-isszák”.

– A hatvanöt fős társulat irányítása, az ötven állat gondozása, a turnék megszervezése rengeteg munkát ad. De minden fáradságot és szenvedést feledtet, amikor a közönség állva tapsol nekünk. Ez a folytatáshoz elég muníciót ad. No meg az is, amikor azt látom a gyerekeimen, hogy szívvel-lélekkel csinálják, amit csinálnak. Márpedig hamarosan szeretném nekik átadni a cirkuszt, tudni kell időben letenni a lantot. Persze, mondhatják a gyerekek, hogy kösz, apa, ezt nem szeretném. De egyelőre úgy tekintenek a cirkuszra, mint egy nagy játszótérre.

Richter Flórián cirkuszigazgató és Szandra, a cirkusz szeretett elefántja
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

A cirkuszigazgató szívesen beszél családjáról. Azt is megosztja velünk, hogy – más diákokkal ellentétben – gyermekeinek most kezdődik a tanítási szünet.

– Ők ugyanis magántanulók. A tanítási szünetet a cirkusz turnéidőszakához igazítottuk. Mivel általában ősszel és tavasszal vagyunk úton, ezért akkor kevesebbet tanulnak, inkább fellépnek. Nyáron és télen viszont muszáj elővenni a könyveket, ha tetszik nekik, ha nem. Persze, volt szájhúzogatás most nyáron is, hogy harminc fokban nekik miért kell magolniuk a balatoni fürdés helyett, de végül mindig elfogadják a helyzetet – meséli Richter Flórián.

Plafonon jár az új bohóc

A világ egyik legjobb bohóca szerződött idén a Richter Flórián Cirkuszhoz. Különleges műsorszáma a plafonon járás.

– Elképesztő, amilyen technikát használ. Még mi sem tudjuk pontosan, hogy mi tartja fenn őt a plafonon. Fantasztikus látványt ígér – állítja a cirkuszigazgató, hozzáfűzve, más szórakoztató produkcióval is készülnek a szolnoki közönségnek. – Ilyen például a gyors átöltözős műsorszám. Pár perc alatt tizennyolc jelmezt vált a fellépőnk, amit bizony minden nő megirigyelhet! Kevin fiam húsz lóval lép színpadra, de van egy biciklis számunk is, ám nem a földön, hanem a levegőben. És persze Szandra, az idomított elefánt sem hiányozhat, ő két másik társával együtt lép fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!