Szolnok

2019.09.19. 20:00

Negyedik próbavacsorájukat rendezték a lovagrend tagjai

Ízek és formavilágok találkoztak hétfőn este a Garden Hotelben. A fogásokat a borok koronázták meg, persze kizárólag azután, hogy a hozzáértők megvizsgálták a pompás nedűk és ínycsiklandó ételek kapcsolatát. Hiszen a hol szenvedélyes, hol hűvös, néha pedig kifejezetten semleges viszony jelentősen meghatározza az étkezés minőségét. Ezért fontos a megfontolt és gondos párosítás.

Szabó Lilla Laura

Zoboki Zoltán mesterszakács (balra), Jakobicz Józsefné Hajnalka mestercukrász és Gál Zoltán, a szolnoki Dreher Étterem egyik tulajdonosa (jobbra) segítettek a borok kiválasztásában

Fotó: Mészáros János

Ebbe a különleges élménybe avatott be minden jelenlévőt az Escoffier nemzetközi lovagrend szolnoki csoportja. A hét fogás mindegyikéhez legalább háromféle bor dukált, ezek közül választották ki a legmegfelelőbbeket. A feladat persze korántsem volt egyszerű. Ám a tagok évtizedes tapasztalata és szakma iránti szeretete minden esetben eldöntötte a kérdést.

– Az éves gálavacsoránk főpróbáját tartjuk. A mai összejövetel célja, hogy összehangoljuk a séfszaktársak által megtervezett menüt és a szakértőink borkínálatát. Ez lesz a negyedik alkalom, ilyenkor történik az új tagok felavatása is. Ők komponálják meg a menüt, mi pedig segítjük a munkájukat.

Zoboki Zoltán mesterszakács (balra), Jakobicz Józsefné Hajnalka mestercukrász és Gál Zoltán, a szolnoki Dreher Étterem egyik tulajdonosa (jobbra) segítettek a borok kiválasztásában
Fotó: Mészáros János

– A szezonalitást mindig figyelembe vesszük, az ősz ilyen szempontból igazán hálás évszak, hiszen sokkal több hozzávaló áll rendelkezésre. Fontos, hogy mindig friss alapanyagokat használjunk, most bőven van miből válogatni. A színek pedig szintén gyönyörű, gazdag tálalási lehetőségeket biztosítanak – részletezte Zoboki Zoltán mesterszakács.

Hozzátette, céljai között egyebek mellett Escoffier séf receptjeinek és hagyományainak ápolása is szerepel. A klasszikus francia konyha népszerűsítése szintén, persze modernebb formában. A menü elemeit egyébként ennek fényében állították össze, és némi „magyarságot” is csempésztek a fogásokba.

– A receptek, ízek és technológiák a tipikus francia vonalat követik, ám a halétel például tiszai fogasból készült. A francia borok mellett pedig hazánk borvidékei is képviseltetik magukat a palackokban – magyarázta.

A csiga is fontos alapanyaga volt az egyik ételnek
Fotó: Mészáros János

A lovagrend 2005-ben alakult, jó darabig csöndesen tevékenykedtek. Szolnokon három évvel ezelőtt, a gasztronómus születésének 170. évfordulóján rendeztek először díszvacsorát. Október utolsó péntekjét választották, ez pedig idén sem lesz másképpen. Az esemény különlegessége, hogy 99 vendég számára főznek, a századik székre a mester képe kerül. Így jelképesen megidézik az ő alakját is.

Escoffier a modern nemzeti konyha megteremtője volt, ő hozta rendszerbe az étlap szerinti választás fogalmát, vagyis az a’la carte-ot. Emellett egy igen tekintélyes művet is megalkotott, a Le Guide Culinaire-t, ötezer receptet tartalmaz, egyebek mellett a paprikás csirke is szerepel benne.

– A lovagrend különleges feladatot lát el és nem kisebb céllal működik, mint azzal, hogy élménnyé tegye az étkezést. Ez a gasztronómiai utazás túllép azon gondolkodásmódon, ami azzal egyenlő, hogy csak akkor menjünk étterembe, ha éhesek vagyunk. Az a hét fogás, amelyet az érdeklődők kóstolhatnak, egytől egyig remekmű. Ízükben és megjelenésükben is felejthetetlenné teszik a vacsorát – fejtette ki Gál Zoltán, a Dreher Étterem egyik tulajdonosa.

Hozzátette, az esemény igen összetett, hiszen nem kizárólag az étkezés a fő mozzanata. Ilyenkor avatják fel az új tagokat is, egy látványos ceremóniával egybekötve.

Desszertet is kínáltak a próbavacsorán
Fotó: Mészáros János

Az egyesületnek egyébként minden évben komoly feladatai vannak, hiszen a gasztronómiai élmények mellett a jótékonyság is az elsők között szerepel. Ezek közül a fiatal tehetségek támogatása igen előkelő helyen áll. Jövőre például egy huszonöt év alatti magyarországi indulót is szeretne segíteni a lovagrend, hogy kijuthasson egy Sanghajban rendezendő világversenyre. Közben pompás fogások érkeztek.

A szemkápráztató színek hamar magával ragadták az érzékeket, különleges ízek vegyültek ismerős aromákkal. Így például a csiga, mint amuse, vagyis meleg üdvözlőfalat hű a hagyományhoz, mesteri ízei és a tálalás a tartózkodókat is könnyedén meggyőzik.

Az asztalon borospoharak sorakoztak, a tüsténkedő pincérek pillanatok alatt töltöttek a megfelelő nedűből. Kolozsvári András sommelier, borszakértő pedig színes és érdekes magyarázataival ismertette, hogy miért az adott ital illik az adott ételhez.

Persze akadtak fogások, amelyek esetében nem volt olyan egyértelmű a döntés, a tagtársak véleménye ellenkezett egymással. A desszert bora, amely egyébként Jakobicz Józsefné Hajnalka mestercukrász receptje alapján készült, hosszabb egyeztetést kívánt. Jelenleg ő a társaság egyetlen női tagja, ám az egyesület szívesen venné a jövőben további hölgy tagok jelentkezését is. Talán az immáron hagyománynak örvendő esemény erre szintén jó lehetőséget teremt majd.

A nagykövet séfje is segített

A finomságok tökéletesítéséhez és a megfelelő kísérők kiválasztásához a francia nagykövet séfje, Jerome Szkuta is hozzájárult. A fiatalember szaktudása és a szülőhazájából hozott tradíciók a menü összeállításánál, valamint a borok kiválasztásánál jutottak nagy szerephez. A próbavacsora végül sikerrel zárult, a pompás fogások és italok házassága megszületett. Így valóban egy izgalmas felfedezés várja mindazokat, akik nemcsak egy különleges vacsoraélményt, hanem az étkezés szentségét kívánják megélni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!