rendhagyó tanóra

2020.02.13. 11:30

József Attila-díjas szerző tartott órát Szolnokon

Háy János, József Attila-díjas író, költő volt a Széchenyi István Gimnázium vendége kedden. Az iskola könyvtárában jó néhány diák és tanár gyűlt össze, hogy részt vegyenek a rendhagyó irodalomórán. A kortárs szerző és munkássága szerepel az irodalom érettségi tételek között is.

Szabó Lilla Laura

Háy János már megjelent köteteiről is beszélt

Fotó: Mészáros János

Az eseményen Pádár Zsolt, a gimnázium drámatanára beszélgetett az alkotóval, majd a diákoknak is lehetőségük nyílt kérdezni. Továbbá egy tizedik osztályos, dráma tagozatos tanuló, Zsoldi Zsombor felolvasta Háy János A ház című novelláját.

– Hogy versről, novelláról vagy regényről van szó, az nem válik el élesen számomra, hiszen az irodalom részét képezik. Az ember igyekszik jó lenni abban, amit szeret, magam is erre törekszem – kezdte az író. Majd hozzátette, szerinte valahol minden művészeti ág ugyanarról szól, elemi élményt átadni annak, aki kapcsolatba lép az adott művel.

Háy János már megjelent köteteiről is beszélt
Fotó: Mészáros János

Kiemelte, attól lehet jó egy alkotás, hogy a művész önmagáról és saját maga, valamint a világ viszonyáról gondolkodik és érzelmi, lelki oldalról vizsgálódik. Arról a kérdésről pedig, hogy miért jó szépirodalmat olvasni, így vélekedett:

– Az írott mű egy párbeszéd egyik felét jelenti, a válaszok akkor jelennek meg, amikor valaki elolvassa azt. Ez az egész pedig valójában egy nagy játék. Meghatározott helyszínen, időben és szereplőkkel zajlik a cselekmény, mégis rólad és hozzád szól, hiszen bele tudod helyezni saját magad – részletezte. A következőkben kifejtette az írás folyamatával kapcsolatos véleményét is.

– Fantasztikus érzés, ahogy a kezed nyomán egy egész, új világ épül fel!

A beszélgetés során szót ejtett egyik legutóbbi könyvéről, a Kik vagytok ti? című kötetről is. A műben teljesen egyedi szemléletmóddal közelíti meg a magyar irodalom legnagyobb alakjait.

– Számomra az oktatott irodalomban mindig egy kissé idegennek, ridegnek és távolinak tűntek az alkotók. A párbeszéd az ő esetükben inkább egy szoborral folytatott csevegésre hajaz, noha egykor maguk is emberek voltak. A könyvben ezt a távolságtartást szerettem volna feloldani – mondta Háy János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!