Galériával

2020.08.22. 07:00

Közel harminc éve rendezik meg a kunhegyesi alkotótábort

Az évtizedek alatt sokat változott az alkotótábor, ám a célja változatlan: a hagyományőrzés.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

A népi mesterségek jegyében telik az augusztus Kunhegyesen. Régóta nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományok ápolására a nagykunsági kisvárosban, ezt számos rendezvény és műhelyfoglalkozás bizonyítja. A napokban került sor a XXIX. Legénybot Alkotótáborra.

Hagyományos foglalkozásokat, kézműves szakmákat ismerhet meg a fiatalság évről évre a Legénybot Alkotótáborban. Legyen szó fafaragásról, nemezelésről vagy hímzésről, a gyerekek egy héten át próbálgathatják szárnyaikat az Ilosvai Varga István Városi Művelődési Központban.

– A huszonkilencedik alkalom, hogy megrendezzük ezt a tábort, melynek célja továbbra is a népi mesterségek széleskörű megismertetése – vázolta hírportálunknak a szervező, Szentpéteriné Lévai Mária.

– Ennek megfelelően fafaragás, agyagozás, hímzés, szövés, szalmafonás, rajzolás, gyöngyfűzés, nemezelés, papírhajtogatás és főzés volt a lehetőségek között – sorolta a művelődési központ igazgatója.

Idén főként a foglalkozásokra összpontosítottak, hiszen a járványhelyzet miatt korlátozottak voltak a lehetőségek. Korábban rendszeresen külső helyszínekre is szerveztek programokat, most azonban a művelődési központban tartottak mindent. Kirándulás helyett intenzív alkotómunka zajlott. A szervezésnél természetesen odafigyeltek az előírások betartására, például a kézfertőtlenítési lehetőség biztosítására.

– Úgy látom, a gyerekek már nagyon vágytak közösségbe, naponta átlagosan negyven fővel dolgoztunk. Mindenki nagyon jól viselkedett, a foglalkozások pedig jó hangulatban teltek – részletezte.

Igyekeztek a fokozott védekezésre irányítani a figyelmet, a Tomajmonostorai Egészségfejlesztési Iroda munkatársai játékos formában tanították a gyerekeket, bemutatták például a helyes kézmosást.

– Egy külső pályázat keretében működik Kertbarát kör, ahol a nyersanyagot megtermeltük, az Ízőrző Klub tagjai pedig minden nap megfőzték az ebédet a gyerekeknek, így ez nagyon szerencsésen alakult – újságolta Szentpéteriné Lévai Mária.

Bár a tábor alapvető célja változatlan, közel harminc esztendő alatt mégis sokat fejlődött, alakult. A szervező úgy látja, óriási a változás a kezdetekhez képest, mindig az aktuális feltételrendszer írta a forgatókönyvet. Sokat mond, hogy a tábor eredetileg bentlakásosnak indult, felnőttek és gyermekek egyenlő arányban vettek részt. Később – mikor megszűnt a szálláslehetőség – egy napközis táborrá alakult a program, amelyet változó helyszíneken tartottak, például volt idő, hogy a kunkapitány házban. Az évek során számtalan módon próbáltak új színt vinni az alkotótáborba, még színjátszó csoportokat is vendégül láttak.

– Egy dolog állandó, a felnőtt szakemberek segítsége és részvétele, hiszen a városban és a környéken jellemző, fellelhető népi mesterségeket szeretnénk életben tartani, a tudást pedig továbbadni. Ez elképzelhetetlen lenne az ő jó szándékuk, támogató hozzáállásuk nélkül – húzta alá.

– Meggyőződésem, hogy ez a tábor túlélésének záloga – fogalmazott a szervező.

Megtudtuk azt is, hogy a Legénybot Alkotótábor nem az egyetlen ilyen jellegű program, az egész hónap a kézművesség és a népi mesterségek jegyében telik. Augusztus 27-én délután egy intenzív, négyórás műhelyfoglalkozásra várják azokat, akik ismerik vagy szeretnék megtanulni a csipkekészítés fortélyait. Gyakorló mestereket hívnak majd helyből, Kisújszállásról és Abádszalókról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!