galériákkal és videóval

2020.10.18. 20:00

Minden a művészetről szólt hétvégén Szolnokon

A közel 120 éves Szolnoki Művésztelep hivatalos átadójával kezdődött a Képzőművészet Ünnepe programsorozat szombat délelőtt Szolnokon, majd kiállításmegnyitók és díjátadók sora követte egymást. Ezen a napon hirdették ki a héten zajló Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál idei nyertes nagyjátékfilm kategóriájának nyertesét is.

Molnár-Révész Erika

Muszorgszkij, az Egy kiállítás képei című zeneművével nyitotta meg a Képzőművészet Ünnepe programsorozatot a Szolnoki Művésztelep hivatalos átadóján szombat délelőtt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar.

A zenei nyitány után Pogány Gábor Benő, Munkácsy-díjas szobrászművész, a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Fülöp Péter, az EMMI művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára mondott beszédet.

— Mit is üzenhet nekünk a ma közel 120 éves Szolnoki Művésztelep? Mindenekelőtt múltjával, sajátos, folyton formálódó képzőművészeti látásmódjával, a hagyományaink iránti felfedezés vágyát, a hazai és egyetemes képzőművészeti értékeink iránti nyitottságot és a jövő hiteles, művészi látásmódjába vetett bizodalmat — mondta a helyettes államtitkár.

Szalay Ferenc polgármester az ünnepségen elmondta, amikor 2015- ben elindult a Modern Városok Program, egyetértettek Orbán Viktor miniszterelnökkel abban, hogy Szolnok történelmi magjának, azaz a szolnoki vár környékének felújítása az egyik legfontosabb lépés, amelyet Szolnok a jövő érdekében megtehet.

Az eseményen Verebes György, a Szolnoki Művésztelep művészeti igazgatója, a Magyar Festészet Napja elnöke is köszöntötte a megjelenteket, majd megnyitotta Szabó Ábel Munkácsy-díjas festőművész Új idők képei című kiállítását, amely a művésztelep Kert Galériájában látható.

— Azt a fajta szikár, távolságtartó dokumentarizmust, amely ezeket a képeket átjárja, személy szerint nem tudom mással magyarázni, csak azzal a belső tartózkodással, azzal a szorongással, hogy nem szabad magamhoz közel engednem a világot, mert ha elveszítem, abba bele fogok pusztulni — mondta a különleges tárlatról.

A művésztelep fejlesztése a Modern Városok Program részeként valósult meg, egy egy milliárd forintos fejlesztés első ütemeként. A munkálatok mintegy két éven keresztül tartottak, melynek során megújultak a műteremlakások, de új grafikai és szobrászati műhelyeket is kialakítottak. Az ünnepélyes átadón részt vett dr. Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége is.

Kiállítások nyíltak, díjakat adtak át

A művésztelep átadójával nem ért véget a Képzőművészet Ünnepe. Délután a Damjanich János Múzeumban megnyílt a VII. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium kiállítása, amely a nyáron, a találkozó idején készült alkotásokat mutatja be. Nem sokkal később az Aba-Novák Kulturális Központban, illetve a Szolnoki Galériában ünnepélyes keretek között megnyílt a díjátadóval egybekötött TRANSZ című kiállítás is a Szolnoki Képzőművészeti Társaság tagságának tematikus munkáiból.

Az ünnepségen hét kategóriában díjazták a legjobb képzőművészeket. Az idei Aba-Novák Vilmos-életműdíjat Sulyok Gabriella grafikusművész vehette át. A Magyar Művészeti Akadémia díját Lévay Jenő grafikusművész, a Gácsi Mihály-díjat Miklós Árpád festőművész, a Borbereki-Kovács Zoltán-díjat a Szolnoki Művésztelepen élő és alkotó Szabó György szobrászművész, a Damjanich János Múzeum különdíját Csurgai Ferenc szobrászművész, a szolnoki Művésztelep Kert galéria-díját Debreczeni Fanni festőművész, az Aba-Novák Agóra különdíját pedig Lukács Gábor festőművész kapta.

A legjobb filmeseket is jutalmazták

A Képzőművészet Ünnepén adták át a héten zajló Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál legjobbjainak járó díjakat is, szintén a Szolnoki Galériában.

A legjobb látványtervezésért járó díjat a Festett madár című cseh-szlovák-ukrán koprodukcióban készült alkotás nyerte el, a film látványtervezője az Emmy-díjas Jan Vlasák. A képzőművészeti versenyprogramban két fődíjat osztottak ki. A legjobb animációs film díját Rófusz Ferenc: Az utolsó vacsora című alkotása kapta. A legjobb dokumentumfilmért járó díjat a népszerű haida manga művészről, Michael Nicoll Yahgulanaas-ról szóló Kotnyeles című film vihette haza. A diákfilmes versenyprogram első helyezését Almási Zsolt nyerte a Figyelj már oda! című munkájával.

A záróünnepségen megemlékeztek az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál Életműdíjasáról is, amit a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió megteremtőjének, ügyvezető igazgatójának, „az utolsó bástya védelmezőjének”, Mikulás Ferencnek ítéltek oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!