Düsen Kaseinov

2020.11.21. 14:00

Elismert török kultúrszakember látogatott el a Nagykunságba

A török világ legnagyobb nemzetközi kulturális szervezete, a Türksoy főtitkára, Düsen Kaseinov tett látogatást a közelmúltban a nagykun fővárosban.

Szathmáry István

Dr. Hóvári János (balra) és Düsen Kaseinov Németh Gyula szobránál. A vendégek látogatásuk során meg is koszorúzták Győrfi Sándor szobrászművész alkotását

Forrás: Beküldött fotó

A Türksoy fogja össze a tőlünk keletre, a törökségi kultúra hatása alatt élő népeket. Feladatának tekinti, hogy a világgal megismertesse különböző országokban keletkezett közös kulturális és tudományos értékeiket. Ennek során a kulturális minisztériumokkal együtt szervezi a török kulturális fővárosok rendezvényeit, legutóbb ennek keretében nemzetközi konferenciával tisztelegtek a karcagi Németh Gyula turkológus, akadémikus emléke előtt.

A főtitkár azért látogatott Karcagra, mert a város már négy generáción át adott jelentős kutatókat a nemzetközi Kelet-kutatásnak, és véleménye szerint kevés olyan helye van hazánknak, ahol annyi, a törökségi kultúrával kapcsolatos esemény lett volna, mint ebben a városban.

Ez a város volt egyik szervezője és helyszíne az UNESCO által támogatott török–magyar néprajzkutató programnak, aminek eredményeként mind Ankarában, mind Budapesten tanulmánykötetet adtak ki. Ugyancsak itt jelent meg eddig hat, az anatóliai török népi kultúrával foglalkozó munka, továbbá a Keleti örökségünk sorozat több kötete, s a húsz éven át működő Barbaricum Könyvműhely alapfeladatának tekintette a kunok és rokon népeik kultúrájának megismertetését.

Itt látott napvilágot Mándoky Kongur István: A kun nyelv magyarországi emlékei, Pálóczi Horváth András: Kapcsolatok és hatások a kunok régészeti kultúrájában című könyve, A puszta fiai kazak költői antológia, mely Abay Kunanbayevtől Oldzsas Szüleymanig a sajnálatos módon korán elhunyt Körmendi Lajos kitűnő műfordításában mintegy százötven év verseiből ad válogatást.

Egy ideig a helyi gimnázium diákjai is fakultatív nyelvként tanulhattak törökül. A Nagykunságban sokan tisztában vannak a magyar és a török kultúra kapcsolódási pontjaival, amire tudományos cikkek sora mellett a Jászkunság kutatása konferenciák és a dr. Bartha Júlia turkológus által szervezett ismeretterjesztő előadások szolgálnak bizonyságul.

Dr. Hóvári János (balra) és Düsen Kaseinov Németh Gyula szobránál. A vendégek látogatásuk során meg is koszorúzták Győrfi Sándor szobrászművész alkotását
Fotó: Beküldött fotó

Düsen Kaseinov – akit mostani látogatására dr. Hóvári János nagykövet, a Türk Tanács budapesti irodájának vezetője és dr. Somfai Kara Dávid turkológus is elkísért – ezekre az eredményekre alapozva ajánlott fel olyan további együttműködési lehetőségeket, melyek remélhetőleg városi és minisztériumi támogatást is élvezni fognak.

A látogatás során a vendégek Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész, Varga Nándor, a Magyar-Kazak Baráti Társaság elnöke és dr. Bartha Júlia turkológus kíséretében meglátogatták a karcagi kun emlékhelyet, mécsest gyújtottak Németh Gyula sírjánál, ahol a kunok nyelvén elhangzott az Úr imádsága, illetve megkoszorúzták a tudós karcagi szobrát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!