George Pal

2021.03.01. 19:00

Dokumentumfilmet forgatnak a ceglédi származású alkotóról

Száztizenhárom éve született a sci-fi műfajának atyja, George Pal. A Hollywoodban kiteljesedett ceglédi származású filmrendező és producer emlékét ma is híven őrzi a Ceglédi Városi Könyvtár, ahol megtudtuk, filmes karrierjéről dokumentumfilm is készül.

Hartai Gergely

Animációi világszerte ismertté tették a ceglédi származású George Palt, aki a későbbiekben olyan híres színészekkel is együtt dolgozott, mint Tony Curtis vagy Charlton Heston

Forrás: Jean Segura

– George Pal Marczincsák Gyula György néven született 1908. február 1-jén. Budapesten, a nagyszüleinél nőtt fel. 1924 és 1928 között az Országos Királyi Iparművészeti Iskolában bútortervezés szakon tanult. Karrierje a Hunnia Filmstúdióban kezdődött, ahol főcímrajzoló volt, plakát- és reklámfilmkészítő munkatársként alkalmazták. 1930-ban azonban Németországba ment, ahol az UFA filmvállalathoz került. Itt alkotta meg a Miki egér európai vetélytársát, Habakukot és Kollégát – részletezte a későbbi filmproducer korai éveinek történetét Szilaj Anikó.

Animációi világszerte ismertté tették a ceglédi származású George Palt, aki a későbbiekben olyan híres színészekkel is együtt dolgozott, mint Tony Curtis vagy Charlton Heston
Fotó: Jean Segura

A Ceglédi Városi Könyvtár helyismereti könyvtárosa ezután hozzátette, nem sokkal később saját stúdiót alapított, ám miután Hitler hatalomra került, elhagyta Németországot. Dolgozott Prágában, majd Párizsban készített reklámfilmeket. Ezt követően egy holland reklámszakember ismerte fel a magyar művész újszerű reklámfilmjeiben rejlő lehetőséget, és Eindhovenbe hívta. Először a Philips rádiónak készített reklámot, aminek olyan sikere lett, hogy számos országban bemutatták filmjeit. Saját stúdióját Dollywoodnak nevezte el.

– Bábanimációs filmeket gyártott, melyeket cserélhető, festett fa alkatrészek felhasználásával készített. Az általa megalkotott technikát pedig „puppetoons-nak” nevezte, melyet a puppet (báb) és a cartoon (rajzfilm) szavakból alkotott. Mindez olyan mozgásábrázolást tett lehetővé, amely forradalmasította az animációs filmgyártást – hívta fel a figyelmet a könyvtáros.

Egy, a munkásságáról is szóló könyvet mutatott Szilaj Anikó
Fotó: Hartai Gergely

Majd arról számolt be, hogy George Pal és családja a fenyegető világháború elől az Egyesült Államokba költözött. Ezzel pedig életének egy új korszaka vette kezdetét. Barney Balaban, a Paramount Pictures filmstúdió elnöke New Yorkban látta meg az egyik reklámfilmjét, és azonnal szerződést ajánlott neki. Hollywoodban kapott egy kis stúdiót, ahol 1941 és 1947 között mintegy negyven bábfilmet forgatott. Stúdiójában olyan filmes szakemberek dolgoztak, mint Willis O’Brien (King Kong és Frankenstein megalkotója), Ray Harryhausen, valamint Wah Chang (a Star Trek sorozat tervezője), akik közül sokan itt alapozták meg pályafutásukat.

George Pal figyelme ezután a játékfilmek és a fantáziavilág felé fordult. 1950-ben, első filmjében (Great Ruppert) ötvözte a puppetoon technikát az élő játékkal. Olyan filmeket forgatott, amikben a távoli jövőt képzelte el. A Destination moonban például azt mutatta be, hogy miként fedezi fel az ember a szomszédját. Filmjével olyan embereket ihletett meg, akik később űrhajót küldtek a Holdra.

– 1953-ban készült a Világok harca, amit egy H. G. Wells regény alapján vittek vászonra. George Pal filmtrükkök egész sorát alkalmazta, a speciális effektusok még mai szemmel nézve is kiválóak. Ugyancsak ebben az esztendőben készítette a Houdini című filmjét. Tudni kell, hogy George Pal rajongott a bűvészetért, és Houdini életének méltó emléket szeretett volna állítani. A film főszereplője, Tony Curtis ezzel a filmmel alapozta meg későbbi karrierjét – folytatta a könyvtár munkatársa.

Ezután közölte, hogy 1960-ban készült Az időgép (Time Machine) című filmje, amit szintén H. G. Wells regényéből rendeztek. Szilaj Anikó rámutatott: George Pal és társai tehetségét igazán az mutatja, hogy olyan időben készítettek filmtrükköket, amikor még nem állt rendelkezésre számítógép. Munkáját a tengerentúlon különösen nagyra értékelték. Az Egyesült Államokban a sci-fi atyjának tartották, 1944-ben életműdíjat is kapott.

A hazánkban Hangyainvázió címmel vetített filmben producerként működött közre
Fotó: Margaret Herrick, Los Angeles-i Könyvtár

Pályafutása során több világhírű színésszel dolgozhatott együtt: a már említett Tony Curtis mellett a Ben-Hur című film főszereplőjével, Charlton Hestonnal vagy a Psycho című horrorból és a Columbo-sorozatból közismert Janet Leigh-vel.

– Az Oscar-díjas producer 1980-ban hunyt el. Három éve a ceglédi mozi felvette George Pal nevét. Ezzel párhuzamosan egy városi vetélkedő is zajlott az emlékére középiskolásoknak. Életműve közben a városi, majd a Pest Megyei Értéktárba is bekerült. A mozi emellett egy dokumentumfilmet forgat az életéről és munkájáról Cegléden és Amerikában egyaránt. Befejezését azonban a vírushelyzet nagyban megnehezíti – összegzett Szilaj Anikó.

Megtudtuk, hogy a film alkotói a járvány elmúltával várhatóan George Pal Egyesült Államokban élő fiával, David Pallal is találkoznak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!