V. Tóth Éva

2021.12.07. 00:59

Országos mustrán méltatták a Prima-díjas szolnoki festő egyik alkotását

Hétfőtől Szolnokon láthatja V. Tóth Éva területi Prima díjas festő alkotásait a nagyközönség. A szolnoki élet- és városképeket is felvonultató legújabb munkáiról a művésznővel beszélgettünk.

Hartai Gergely

V. Tóth Évát a megyeszékhely belvárosának egyik történelmi épülete, a Tisza Szálló is megihlette Fotó: Nagy Balázs

Fotó: Nagy Balázs

– Egy kicsit megint változott a stílusom, az elmúlt időszakban sok absztrakt és még több kortárs elem jelent meg a munkáimban – kezdte mondandóját Attila utcai lakásának műtermében V. Tóth Éva, aki mint mondja, egy dolog változatlan repertoárjában: művészetének alapja továbbra is az ikonikus szolnoki helyszínek megjelenítése.

– Igyekszem új, szokatlan nézőpontokból megmutatni a város jellegzetességeit. Olyan szögekből, amelyekből eddig senki sem mutatta be. Gondolok itt például a Tisza Szálló épületére, melyet a Tisza oldaláról és nem pedig a színház felől festettem meg. Teljesen új látószögből alkottam meg a Tiszai hajósok tere, a Múzsák tere, a Szolnoki Galéria, a Galéria Étterem és a református templom által határolt területet, mely művészi szempontból a megyeszékhely egyik legkülönlegesebb része.

– Figyelemre méltó az is, hogy a Rózsakertnek van egy különleges pontja, ahonnan a Tisza Szállónak szinte csak a kupolája látszik. Ennek képi megformálásán most dolgozom, így ez az alkotás a jövő heti tárlatban biztosan nem lesz látható – folytatta a szolnoki hölgy.

Éva munkásságát nem csupán a megyeszékhelyen követheti figyelemmel a műkedvelő közönség. Novemberben az egyik helyi vonatkozású képe a budapesti Stefánia Galériában aratott sikert, ahol neves művészek állították ki munkáikat az ország minden tájáról. Érkeztek ide műremekek egyebek mellett Kaposvárról, Veszprémből, Győrből és Szegedről egyaránt.

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a szolnoki témájú munkám a legigényesebb kortárs festmények között szerepelhetett. A fővárosban bemutatott képemen a református templom látszik, mögötte a Szolnoki Galéria csúcsa és a körülötte álló épületek bukkannak fel. Külön örülök annak, hogy rendkívül pozitív kritikával illeték az alkotást. Azt írták róla, hogy mind perspektívában, mind színvilágában kitűnő mű, amely hűen tükrözi a szeretett város jegyeit – tudtuk meg.

A koronavírus-járvány idén is lekorlátozta a kiállítások számát, ezáltal a városban is kevesebb lehetőség kínálkozott a képek bemutatására. A közösségi oldalakon vagy más online felületeken megcsodálni a műveket viszont a művész szerint nem ugyanolyan élmény. A festőnő nemrégiben – másokkal egyetemben – a Tiszaparti Gimnáziumban állította ki képeit, a Hild Viktor Könyvtárban szintén csoportos kiállításon tárta publikum elé azokat. A közeljövőben azonban újra a főváros felé tekintene.

V. Tóth Évát a megyeszékhely belvárosának egyik történelmi épülete, a Tisza Szálló is megihlette Fotó: Nagy Balázs

– Ugyancsak Budapestre, egy országos művészeti pályázatra adtam be két festményemet. A kiírásra több ezren jelentkeztek. Tudni kell a programról, hogy a legjobbnak ítélt képeket Budapest népszerű kiállítóhelyein mutatják be egy egyéves turné keretében. Bízom benne, hogy a legnívósabbak között szerepel majd az én munkám is – zárta gondolatait a festőnő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!