Kiállítás

2022.08.06. 11:03

Éremgyűjtők vándorgyűlésének ad otthont Jászfényszaru

A vándorgyűlés emlékérmét a tervező, Szabó Imrefia Béla szobrász- éremművész mutatta be az érdeklődőknek.

Illés Anita

Csóka Ferenc, a MÉE elnöke bemutatta az éremgyűjtők közösségét

Fotó: Illés Anita

Szabó Imrefia Béla szobrász- éremművész legszebb alkotásaiból és a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete (MÉE) érmeiből nyílt kiállítás pénteken Jászfényszarun, a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A program az egyesület 52. vándorgyűléséhez kapcsolódik, melynek szombaton Jászfényszaru ad otthont. Az eseményen Bordásné Kovács Katalin, a művelődési ház igazgatója üdvözölte a jelenlévőket, majd Csóka Ferenc, a MÉE elnöke bemutatta a közösséget.

Az egyesületnek mintegy ezerhatszáz tagja van. Alapvető célja a Magyar Éremtár megteremtésének elősegítése és közgyűjteményként történő bemutatásának támogatása. A vándorgyűlés emlékérmét a tervező, Szabó Imrefia Béla szobrász- éremművész mutatta be az érdeklődőknek. 

Szabó Imrefia Béla szobrász- éremművész (jobbra) alkotásaiból nyílt kiállítás
Forrás: Illés Anita

Az érem egyik oldalán Bedekovich Lőrinc portréja, a köriratban Bedekovich Lőrinc Jászkun Kerületi geometra”, a portré mellett bal oldalon a két évszám, 1751 és 1823 egymás alatt helyezkedik el. Az érem másik oldalán pedig a felső ívű felirat a MÉE logója, alatta az „52. Vándorgyűlés” olvasható, a középmező sávjában a Jászberényben őrzött Jászkürt palástjának harmadik sorában lévő motívum, mely a griffek által közrefogott, sashoz hasonló madarat ábrázolja, alatta pedig Jászfényszaru és 2022. évszám szerepel. 

A vándorgyűlés szervezésében a Fényszaruiak Baráti Egyesülete is közreműködött. Elnöke, Tóth Tibor a kiállításmegnyitón köszöntötte az éremgyűjtőket. Szombaton az ország minden tájáról érkeznek gyűjtők a találkozóra, ahol érembörze is várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!