Galériával

2022.10.02. 11:25

Kalandpróba a magyar népmese napján: tűzokádó sárkányt metettek Jászberényben

Élőszavas mesemondással, rajzpályázattal, kalandos játékkal ünnepelték a Magyar Népmese Napját hétvégén Jászberényben.

Illés Anita

A sárkányt a gonosz király és lánya fogságából mentették ki

Fotó: Pesti József

A Jászsági NépmesePont és a Jászberényi Városi Könyvtár idén kétnapos programsorozattal készült a jeles napra. 2005-ben a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére Benedek Elek születésnapját (szeptember 30.) jelölték ki a Magyar Népmese Napjának, melynek célja, hogy a meseszerető emberek megkülönböztetett figyelemmel forduljanak mind a magyar, mind pedig más népek meséi felé.

Országszerte, így a Jászság fővárosában is színes programokkal hívták fel a figyelmet a magyar népmesekincs gazdag tárházára, lelket gyógyító erejére és a történetekben rejlő örök bölcsességekre. Idén a népmesék egyik kedvelt szereplője, a sárkány került a középpontba.

Pénteken a gyermekkönyvtárások élőszavas mesemondással várták a csoportokat a Jászsági NépmesePonton. Az esős időjárás miatt azonban nem minden óvodai és iskolai csoport tudott ellátogatni a rendezvényre, de a leleményes könyvtárosok nem hagyták, hogy a gyerekek mese nélkül maradjanak.

Ideiglenesen új szolgáltatást vezettek be: házhoz vitték a mesét a Gólya Óvodába és a Bercsényi Miklós Általános Iskola felsős napközis diákjainak – számoltak be a Jászsági NépmesePont közösségi oldalán. A szervezők természetesen nem csak a gyerekeket szólították meg a programokkal, a felnőttek meséjéről Bukovics János mesemondó gondoskodott.

A Sárkányok a népmesében című rajzpályázatra rekordszámú, kétszázhatvanegy alkotás érkezett Jászberény és a Jászság több óvodájából és iskolájából, sőt még a megyén túlról is. A zsűri több korcsoportban díjazta a szebbnél szebb pályamunkákat, valamint különdíjakat is kiosztottak.

Szombaton a Hónap meséje sorozattal folytatódott a program Sőrés Rozka népmesemondó vezetésével. Az élőszavas mesemondás résztvevői Sárkányölő Sebestyén történetét dolgozták fel népdalokkal, tánccal és kézműves foglalkozással, majd a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület közreműködésével A veres tehén fia című népmese rejtelmeibe avatta be a hallgatóságot. A Lumina Cornu Szerepjáték Klub csapata az Ifjúsági Házban 3+1 kalandpróbával fantasy játékra hívta az izgalmas kihívásokra és élményekre vágyókat.

A hősök a megmérettetések során egy több mint öt méteres tűzokádó sárkányt szabadítottak ki a gonosz király és lánya fogságából.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!