Kunhegyes

2022.10.18. 06:55

A kisváros legfinomabb édességére is felhívják a figyelmet

Különleges kiadvány mutatja be a több mint hétszáz éves múltra visszatekintő Kunhegyest. Az Őseink Nyomában – Napjaink értékeivel címet viselő könyv részletes információkkal és színes fotókkal kápráztatja el az olvasókat. Szentpéteriné Lévai Mária, a kunhegyesi Ilosvai Varga István Városi Művelődési Központ vezetője a könyv szerkesztőjeként beszélt az elvégzett munkáról.

Köllő Judit

Szentpéteriné Lévai Mária a különleges kötet megjelenését szerkesztőként segítette 

Fotó: Nagy Balázs

Komáromi László, Víg Márta és Szentpéteriné Lévai Mária szerkesztette azt a könyvet, amely színes, olvasmányos formában tárja a nagyközönség elé Kunhegyes különleges történetét. 

– Az Őseink nyomában – Napjaink értékeivel címet viseli az a kiadvány, mely a Hungarikum Bizottság támogatásával készült a kunhegyesi Ilosvai Varga István Városi Művelődési Központ kiadásában – fejtette ki hírportálunknak Szentpéteriné Lévai Mária. 

– A kötet megjelenésében és tartalmában egyaránt a hétszáz éves múltra visszatekintő városunkról ad pillanatfelvételt, színes fotókkal, tartalmas információkkal vezetve végig az olvasókat a legfontosabb tudnivalókon. Így bárki egyfajta képzeletbeli sétát tehet a település épített örökségei, valamint tárgyi és közösségi értékei között. A látványt értékes információk egészítik ki, melyek a kunok történelméből merítő tanulmányok. A letelepedéstől a nyelvi emlékeken át egészen jeles szülötteink életpályáinak bemutatásáig. A zárófejezetben pedig néhány hagyományos kunsági étel elkészítését ismerhetik meg az olvasók. 

A kiadvánnyal együtt egy bonbonos dobozka is elkészült, mely a település legfinomabb édességére és a kun hímzés fontosságára hívja fel a figyelmet. 

– A kun hímzés széles körben történő megismertetésére kerestünk egy egyszerű, de bárki számára könnyen emészthető információt nyújtó felületet – folytatta Szentpéteriné Lévai Mária. 

Erre jó lehetőségnek tűnt ez a kis bonbonos dobozka. Hiszen abban egy finom csokoládét, míg az oldalán egy kun hímzést idéző mintát találnak az érdeklődők, akiket utóbbi jelentőségéről egy leírás is vár. 

Olyan sokszor használták már, hogy helyinek tekintik a különleges mintát

A kötet megjelenéséhez a Hungarikum 2021 pályázati forrás teremtett lehetőséget. 

– A gondolat formába öntése Komáromi László kollégám grafikai hozzáértésének és egy vállalkozásnak köszönhető – emelte ki Szentpéteriné Lévai Mária. – Tudniillik a dobozon megjelenő kun hímzéses minták az egykori Karcagi Háziipari Szövet tervezői által létrehozott huszadik századi műremekek. 

A minták közül ilyen például a páros szegfű, melyet a kunhegyesi asszonyok, így jómagam is többször levarrtunk. A többszöri elkészítésnek köszönhetően már teljesen magunkénak, úgymond „kunhegyesi” mintának tekintjük a páros szegfűt. A forgórózsás, modernebb változat szintén kedvelt minta összesimuló színei és motívumai miatt – ami tökéletesen kifejezi a hímzésfajtánk alapvető sajátosságait. A Kun emlékparkunk egyik padján Király Ferenc szintén ezt a mintát alkotta meg – tette hozzá a kiadvány szerkesztője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!