Hónap műtárgya

2023.04.06. 18:00

P. Bak János festőművész születésének 110. évfordulójára emlékeztek Jászberényben

Folytatódott a Hónap műtárgya sorozat szerdán a Szikra Galériában.

Illés Anita

Bak Péter festőművész mutatta be édesapja, P. Bak János Csatajelenet című képét a Szikra Galériában

Fotó: Pesti József

Áprilisban P. Bak János Csatajelenet című festményét választották a hónap műtárgyának. A rendezvénnyel a festő, grafikus születésének 110. évfordulójára emlékeztek. Az alkotó életpályáját és a Csatajelenet című olajfestményt fia, A. Bak Péter festőművész, művészeti író mutatta be a közönségnek. P. Bak János művészeti tanulmányait az Iparművészeti Iskolában kezdte, majd 1930. és 1937. között a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Rudnay Gyula tanársegéde lett.  

1947-től Baján, a Rudnay Szabadiskola és Művésztelep egyik vezetője volt. Rendszeresen kiállított a Képcsarnok galériáiban. 1965-ben Milánóban és Firenzében, 1974-ben Tokióban volt egyéni kiállítása. A művészetkedvelők csoportos tárlatokon is találkozhattak alkotásaival. 

1953. nyarától a Szolnoki Művésztelep gondnokaként dolgozott és vezette a művészek csoportját is. Festői stílusa Rudnay és a szolnoki festészet hatására alakult ki. Figurális festményei, portréi visszaadják modelljei lélekállapotát. Tájai, csendéletei a vidék hangulatát az ott élők életformáját örökítették meg. Jászberényhez egy különleges megbízás köti, „Lehel vezér Augsburg előtt” című nagyméretű történelmi képe 1957-ben készült el. Műveit őrzik a Nemzeti Galériában, Szolnokon, Baján és olasz magángyűjteményekben. Életrajzából az is kiderül, hogy P. Bak János nem csak képzőművész, hanem hegedűépítő mester is volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!