Galériával

2023.05.14. 19:55

Átadták a felújított Klein-Lábassy Kultúrkúriát Törökszentmiklóson

Vasárnap hivatalosan is megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a felújított Klein-ház, vagyis, a Klein-Lábassy Kultúrkúria Törökszentmiklóson. A közel 500 négyzetméteres épületben egyebek mellett három emlékszoba, egy nagy polgári szalon, és több, a civil szervezetek működéséhez szükséges helyiség található.

Molnár-Révész Erika

A megnyitóünnepségen jelen volt Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő (balra), Édes Krisztina, a Rádió Horizont Kft. ügyvezetője, illetve Markót Imre polgármester is

Fotó: Kiss János

Az ünnepi eseményhez méltó színvonalas műsorokkal kezdődött az átadóünnepség vasárnap délután a közelmúltban felújított Klein-házban. A tekintélyes épületben három emlékszoba őrzi Törökszentmiklós egykori híres szülöttei, Zsigray Julianna költő, Lábbassy János kovácsmester, és az eredeti tulajdonos, a Klein-család örökségét.

– Születik egy leány a monarchia idején, a történelmi Magyarország területén Resicabányán, akiből európai műveltségű hölgy lesz. 1909-ben házasságot köt Törökszentmiklóson, tekintélyes hozománnyal és ízléssel felépíti férjével a Kossuth utca 95 szám alatti, közel 500 négyzetméteres házat, ahol most vagyunk – mesélte a ház eredetéről a megnyitón Viski-Latorné Dögei Edit, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi elnöke.

Az avatóünnepségen részt vett Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is.

– Egy felelős társadalom, egy felelős városvezetés és önkormányzat, valamint azok a felelősséggel bíró polgárok, akik ezen a településen élnek, mindannyian kötelességüknek érzik azt, hogy a múlt értékei fennmaradjanak a felnövekvő generációk számára. Törökszentmiklóst egyre jobban megismerve látom, hogy rendkívül sok értékkel, hagyománnyal, és színes történelemmel bír – hangsúlyozta a képviselő.

Markót Imre polgármester beszédében a polgári értékek megőrzésének és megerősítésének fontosságáról beszélt. 

Mint mondta, előbb a holokauszt során, majd a kommunizmus ideje alatt Törökszentmiklósról elűzték és földönfutóvá tették azokat az embereket, akik az akkori polgárság magvát adták.

– Ezzel az épülettel és ezekkel az emlékszobákkal a polgári világot szeretnénk erősíteni, egy, a múltban gyökerező, jövőbe tekintő alapot szeretnénk létrehozni, és üzenni a jelenben és a jövőben élőknek, hogy Törökszentmiklós, a törökszentmiklósi közösség csak erős polgári gondolkodással tud fejlődni és a jövő számára a települést megtartani – fogalmazott a városvezető.

A kúriát a Rádió Horizont Kft. pályázatának segítségével rendezték be. Ügyvezetője, Édes Krisztina elmondta, már 10 éve tervben volt a város számára jelentős értékkel bíró épület felújítása. 

– Megközelítőleg öt évvel ezelőtt nyílt erre lehetőség, amikor egy pályázat lehetővé tette azt, hogy Törökszentmiklós megünnepelje újratelepítésének 300. évfordulóját, és ennek keretében kulcsprojektként elkezdődhetett a Klein-ház felújításának folyamata – mondta az ügyvezető. Hozzátette, bízik abban, hogy minél több civil szervezet, vagy egyéni kezdeményező választja majd programjainak helyszínéül az épületet.

A beruházás az évforduló ünnepségsorozatára elnyert négyszázmillió forintos pályázati keretösszeg részeként, plusz önerő bevonásával, körülbelül mintegy háromszázötven millió forintból valósult meg.

Előbb a nácik, majd a kommunisták semmizték ki a Klein-családot

Az ünnepélyes átadón részt vett a Klein-család két leszármazottja is. A Svédországban élő Kutas István beszédében elmondta, a házat nagymamája és nagypapája építette, de ő már soha nem járhatott benne.

– Gyermekkoromban sokat hallottam a „nagy házról”, vagyis a Klein-házról. Nagy jelentőséggel bírt gondolataimban, érzéseimben. 1937-ben nagyapám 51 évesen elhunyt, itt, Törökszentmiklóson temették el. Nagymamám és apám vezették tovább a gyárat addig, amíg kijöttek az akkori náci törvények és apámat elvitték munkaszolgálatra. Akkor már felesége volt és fia, a bátyám Lajos, 1 évesen. Munkaszolgálatra törökszentmiklósi és Szolnok környéki férfiakat vittek el, 560 embert. Ebből csupán hatan jöttek vissza – mesélte a leszármazott. 

Mint mondta, miután hazatérhetett a család, kisvártatva a kommunisták államosították a házat, így menniük kellett. Kutas István hangsúlyozta, mennyire fontos az empátia, az emberiesség megőrzése vallási szempontoktól, politikai nézetektől függetlenül is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!