Kultúra

2023.05.09. 08:00

Kedden kapcsolódik a színházi olimpiához a Szolnoki Szigligeti Színház

A Szolnoki Szigligeti Színház is aktív szereplője a 10. Színházi Olimpiának, melynek idén Magyarország a házigazdája.

Mészáros Géza

A Szigligeti Színház épülete

Fotó: Mészáros János

A szolnoki teátrum ezúttal befogadó színház lesz: két romániai, közülük egyik székely-magyar társulat előadásának ad helyet. Május 9-én, kedden, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház mutatja be Ulrich Hub: Nyolckor a bárkán című zenés mesejátékát. A korhatár nélkül élvezhető és tanulságos darabot 2006-ban az év gyermek- és ifjúsági drámájává választották Németországban. A Márkó Eszter rendezte székelyudvarhelyi előadás 11 és 13 órakor zajlik a Szigligetiben.

A másik olimpiai szám, melynek június 7-én 19 órától ad helyet a szolnoki teátrum, az a Szigligeti színház legendás igazgatójának, Schwajda Györgynek a Csoda című abszurd játéka lesz a román petrozsényi Teatrul Dramatic "Ion D. Sîrbu” színház társulatának az előadásában. Ezt a darabot a szolnoki színház színész-rendezője, Csínos Molnár László állította a Zsil-völgyi kulturális intézményben dirigensként a színpadra, s amely az év eleji bemutatója óta nagy sikert arat a román közönség körében is.

A székelyudvarhelyi darabot magyar nyelven adja elő a Tomcsa Sándor Színház, a petrozsényiek Schwajda-Csodáját pedig román nyelven hallgathatja meg, és feliratozva értheti meg a közönség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!