Program

2023.08.03. 10:00

Csodás szőnyegtervek születtek a héten a miklósi Klein-házban

Út a népművészettől a dizájn felé – ez a címe a Jász Nagykun Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület törökszentmiklósi szövőtáborának. A héten zajló alkotómunkának idén a közelmúltban felújított Klein-Lábassy Kultúrkúria adott helyet.

Molnár-Révész Erika

A Törökszentmiklóson tartott szövőtáborba az ország minden pontjáról érkeztek az érdeklődők, összesen 29-en

Forrás: Beküldött fotó

Az ország minden pontjáról, összesen huszonkilencen érkeztek a hét elején kezdődő idei szövőtáborba, a törökszentmiklósi Klein-Lábassy Kultúrkúriába. Az Újratervezés - a szövés átalakulása a XXI. században című öt napos eseményt idén harmadik alkalommal rendezte meg a  Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület.

A táborban nem szőnyegek, hanem szőnyegtervek készülnek, emellett a résztvevők előadásokat is hallhatnak. Jelenleg a nomád, valamint a keleti, tehát a két ellentétes stílus van terítéken

– tájékoztatott Molnárné Kóródi Borbála táborvezető, népi iparművész.

Mint elmondta, minden nap más és más a téma, például "Régiből – újat – engedd el a fantáziád!" címmel tervek készítése, és érdekesebbnél-érdekesebb előadások hangzanak el,  Szőttesek tegnap és ma, Szépség és funkció – népművészeti motívumok a használati tárgyakon, a Hagyományos szövéstechnikák és motívumok alkalmazása öltözetünkben, vagy Divat és hagyomány – népművészeti motívumok alkalmazása a kiegészítőkön címekkel.

– Sokat halljuk konferenciákon, kiállításmegnyitókon hogy meg kell újulni, át kell gondolni a népművészeti mintakincsünk alkalmazási lehetőségeit. A szövésre még inkább vonatkozik ez a megállapítás. Életvitelünk, lakáskultúránk óriási változáson ment keresztül, ezért nekünk, mai tervezőknek a mai igényekhez kell alkalmazkodni. A tábor célja többek között az is hogy segítse a kézművesek párbeszédét a dizájnerekkel annak érdekében hogy közösen a hagyományokból táplálkozó modern tárgyakat hozzanak létre – tájékoztatott a táborvezető. 

A foglalkozásokat idén is Landgráf Katalin valamint Lőrincz Etel textilművészek vezették. 

Az „Újratervezés – a szövés átalakulása a XXI. században tábor megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiuma valamint a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!