Szoljon podcast

2023.08.20. 16:00

Idén tíz éves lett a szolnoki bronzszobrászati szimpózium

A Bronzszobrászati Szimpóziumot 2014-ben hozták létre, azzal a szándékkal, hogy az alkotók egy időre függetlenítsék magukat a megrendelői igényektől, és szabadon, saját elképzeléseiket követeve, önálló műveket hozzanak létre. A kezdeményezésnek immáron egy évtizede a Szolnoki Művésztelep ad otthont, ahol idén augusztus 1 és 14 között zajlott a jeles esemény, amelyről Baráth Fábián szobrászművésszel beszélgettünk.

Köllő Judit

Idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium

– A szimpózium célja kezdettől az volt, hogy azokat az autonóm elképzeléseket, kísérleteket amelyeket a résztvevők a hétköznapokban esetleg nem tudnak megvalósítani, a Szolnoki Művésztelepen megtehessék – fejtette ki lapunknak Baráth Fábián szobrászművész. 

– A képzőművészet ezen válfaja sok teret és időt kíván. A legtöbb szerzőnek nincs otthon öntödéje, itt azonban lehetősége nyílik művét a szobrászat klasszikus nemes anyagából kivitelezni. A rendelkezésre álló rövid két hét alatt általában az öntőformák, illetve nyers öntvények elkészítéséig jutunk el. Az elmúlt évek során az a gyakorlat alakult ki, hogy a szimpóziumon megöntött szobrokat mindenki saját műtermében cizellálja, fejezi be, az októberi beszámoló kiállításig. Ilyenkor mi is mindig nagy izgalommal várjuk ezt az eseményt, hiszen kíváncsiak vagyunk egymás elkészült alkotásaira.

A rendezvény résztvevőit tekintve országos merítésű, hisz a művésztelepen és Szolnokon tevékenykedő szobrászokon kívül érkeztek alkotók az ország számos pontjáról.

– Összesen tíz alkotó dolgozott és gondolkodott együtt a szimpóziumon – folytatta a művész. – Nem szabunk magunknak tematikát, ezekben a napokban mindenki a saját elképzeléseit valósítja meg. Ellenben a beszámoló tárlatot úgy szoktuk időzíteni, hogy csatlakozunk a festészet napi képzőművészet ünnepéhez.  A 10 éves évforduló kapcsán olyan átfogó kiállítást tervezünk, ahol az ezévi szimpóziumon készült művek mellett, az elmúlt évek terméséből is válogatunk, egy ehhez illő tárlatban.

A baráti hangulatban végzett közös munka és együtt gondolkodás eredményét október 21-én mutatják be a Damjanich János Múzeum Időszaki kiállítótermében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!