Biljana

2023.10.15. 18:00

Látványos gálaest: elvarázsolta közönségét a a húszéves karcagi táncegyüttes – galériával

Látványos jubileumi műsorral ünnepelte húszéves fennállását a karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes szombaton a Déryné Kulturális Központban. Az esten a házigazdák mellett várnai táncosok is felléptek.

Daróczi Erzsébet

Előadás közben

Fotó: Daróczi Erzsébet

Az együttest Maksa Balázs, a csoport egyik táncosa mutatta be a szép számú közönségnek.

Mint elhangzott, húsz év tartalmas, gazdag történetének újabb kiemelkedő mérföldkövéhez ért el  Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes. Az eddigi számtalan külföldi fellépés és fesztivál mellett – jártak például Bulgáriában, Szerbiában, Görögországban, Szlovákiában és Romániában – olyan hazai, kiemelkedő nívós fesztiválokon és rendezvényeken is szerepeltek már, mint a Debreceni Virágkarnevál, a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivál, a Szigetszentmiklósi SummerFest, a Balkán Hangja Fesztivál, a Savale Kulturális Fesztivál és a Jászberényi Csángó Fesztivál.

A tánccsoport hosszú ideje kimagasló szolgálatot végez a kultúra, valamint az oktatás és nevelés területén, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy tagjai között a generációs perspektíva teljes tárháza megtalálható. Az együttes tagjai a Karcagi Nagykun Református Gimnázium jelenlegi és volt tanulói, öreg diákjai, tanárai. Szerencsére mindig volt köztük a bolgár kultúra iránt olyan kitartóan elkötelezett személy és személyek, akik folyamatosan életben tudták és tudják tartani a csoportot. Az együttes húsz éves működése óta több mint 80 táncos szerepelt a csoportban. A közösség célja, hogy közelebb hozza, megismertesse a magyarországi bolgárság mindennapi kultúráját, hagyományát, művészetét. Ennek fő eszköze a bolgár néptánc bemutatása. 

Elhangzott: húsz éves működésük alatt a legnagyobb figyelmet, segítséget és támogatást a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumtól, a Karcagi Református Egyházközségtől, a Bolgár Országos Önkormányzattól és a Debreceni Bolgár Nemzetiségi Önkormányzattól kapták. A szombati jubileumi műsort a karcagi a néptáncegyüttes művészeti vezetője, Major János rendezte.

Varga Szimeon, az est fővédnöke, az országgyűlés bolgár parlamenti szószólója is köszöntötte az egybegyűlteket.

– Először is szeretnék gratulálni a jubileumhoz, hiszen ez egy jelentős mérföldkő. 2018-ban jártam itt a tizenöt éves évfordulón... Milyen gyorsan eltelt ez az öt év! Nagy öröm számomra, hogy ilyen szép számban találkozhatok kedves vendégekkel, ismerősökkel és persze a Biljana néptánccsoporttal – mondta Varga Szimeon, aki reményét fejezte ki, hogy a következő húsz évben is ilyen sikeres lesz a Biljana.

Az esten a karcagiak mellett fellépett a Várnából érkezett Bravo Divni Tanci & Meraklijci néptáncegyüttes is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!