Bencsik Márta

2023.10.31. 06:55

Vatikánba viszi Öcsöd hírét a népi iparművész alkotása

Csuhéból, kukoricaszárból, gyapjúból és mohából készített betlehemest Bencsik Márta, öcsödi szalma- és csuhéfonó népi iparművész. Alkotását a vatikáni zsűri a világ legjobbjai közé választotta.

Pakainé Pusztai Nóra

Csuhéból, kukoricaszárból készült a különleges betlehemes

Forrás: Beküldött fotó

A Magyar Kézművességért Alapítvány még augusztusban írt ki egy alkotói pályázatot, melyre az öcsödi Bencsik Márta, szalma- és csuhéfonó népi iparművész is jelentkezett munkájával.

– Csuhéból készítettem el a szentcsaládot és a három királyokat. A jászólat kukoricaszárból építettem fel. Állatokat többségét is csuhéból alakítottam ki gyapjú borítással. Moha van alattuk – magyarázta. Nemrégiben közösségi oldalán jelentette be a hírt, hogy a világ legjobb száz alkotása közé válogatták be.

– Az az öröm és megtiszteltetés ért, hogy a betlehemi kiállításra készült pályamunkámat a vatikáni zsűri alkalmasnak találta arra, hogy decemberben részt vegyen a Vatikánban megrendezendő tárlaton – fogalmazott.

A betlehemest november közepén szállítják Budapestre, a vatikáni kiállítást december 8-án nyitják meg, az alkotásokat január 7-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!