Szikra Színház

2024.01.30. 16:00

Nagy sikert aratott Budapesten a rákócziújfalui társulat előadása

Hosszú hónapokon keresztül próbáltak a rákócziújfalui Szikra Színház tagjai. Az Oltalomkeresők című görög drámát tűzték műsorra.

Pakainé Pusztai Nóra

A helyi közönségnek adták elő először a görög drámát a rákócziújfalui társulat tagjai

Forrás: Rákócziújfalu Faluház Facebook-oldala

A január 25-i rákócziújfalui premier utáni hétvégén a helyi lelkes amatőrökből verbuválódott gárda a Nemzeti Színházban is előadta az Oltalomkeresőket. A görög drámát szeptember óta próbálták, a közös munkáról korábban már beszámoltunk.

– Az elején nem volt igazán komfortos, mivel a karakter távol állt tőlem, nehéz volt azonosulni a király diktatórikus mivoltával. A szerep novemberre tetszett meg és ahogy telt az idő belejöttem – mesélte Varga József polgármester, a társulat egyik tagja. Elmondása szerint sikerült a határait túllépni, amit mindenkinek javasol. Az utolsó héten már minden nap próbáltak, olykor még a rendező Rigó József nélkül is összejöttek. 

Már a faluban is teltházas volt az előadás, felszabadultak jöttek le a színpadról a tagok. A Nemzeti Színház hangulatát viszont semmi mással nem tudták összehasonlítani.

– Tizenöt percet kaptunk, hogy a kellékeket elhelyezzük és körbejárjuk a területet – számolt be a tempóról.

Bár saját elmondása szerint is feszült izgatottság övezte az előadás előtti perceket, mégsem bakiztak, sőt a szövegre is mindenki pontosan emlékezett.

– A Nemzeti Színházban még profi színészként fellépni is jó élmény, nemhogy ilyen amatőr műkedvelőknek, mint mi vagyunk. De megtiszteltetés és öröm volt, hogy ott lehettünk – foglalta össze kavargó érzéseit. 

Az este folyamán több darabot is megtekinthetett a nagyérdemű, többségük vígjáték volt. A rákócziújfalui társulat drámája remek kritikát kapott a szakemberektől.

– Bevállaltuk az interakciót, hogy bevonjuk a közönséget. Nehéz volt, hogy érdekes legyen a válaszom és szerepben is maradjak, de sikerült megoldani – emelte ki. Hozzátette: büszke a társulatra, mindenki odatette magát, jó hírét vitték falunak és vármegyének.

A tervek szerint a nagysikerű előadás után is együtt marad a társulat, szeptemberben újabb darab próbái kezdődhetnek meg a Szolnok környéki településen. A program a Magyar Teátrumi Társaság és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával valósult meg a Pajtaszínház Program keretén belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!