Szoljon Insta

2024.02.15. 18:38

A napfény szerelmesének alkotásaiból nyílt kiállítás Szolnokon – videóval, galériával

A világszerte ismert és elismert Kepenyes Pál szobrász- és ötvösművész nagy hatást gyakorolt a képzőművészetre. Rá emlékeznek azzal a kiállítással, mely csütörtök délután nyílt meg Szolnokon.

Köllő Judit

Kepenyes Pál munkái számtalan érdeklődött vonzottak a szolnoki Agórába

Fotó: Nagy Balázs

Csütörtökön délután nyitották meg Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrász- és ötvösművész „A napfény szerelmese” című kiállítását a vármegyeszékhelyen. Az eseménynek a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ adott otthont, ahol a 2021-ben elhunyt művész számos alkotásával találkozhatnak az érdeklődők.

Az egy hónapon át látogatható tárlatot Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg. 

– A legfontosabb saját magunk megtalálása, miközben az ember ki van téve a történelemnek – idézte Kepenyes Pál szavait beszédében Závogyán Magdolna. 

– Kepenyes Pálnak el kell hinnünk ezeket a szavakat, ő ugyanis egy igazi huszadik századi művész volt, aki egyaránt megtapasztalhatta az újrakezdést és a nehézségeket is. Életútja regénybeillő. Különös egyvelege a komikumnak és a tragikumnak. Ő volt az a vasakaratú kondorosi fiatalember, aki kenyérdarabokból faragott kisplasztikákat a börtön falai között. Mindezzel azt példázta, hogy a művészetet nem lehet „letenni” még a legborzasztóbb körülmények között sem. Mint megtudtam, a hideg, rideg cellában fogadta meg, hogy egyszer napfényes helyen fog élni. Mindeközben Kepenyes Pál sosem szűnt meg ízig-vérig magyarnak lenni. Rafinált szobrai és ékszerei, formabontó alkotásai folyamatosan játékra hívnak bennünket. Így hát kötelességünk megőrizni ezt a szépséget, művészetét. Abban a reményben nyitom meg ezt a kiállítást, hogy mi magunk is megérezhetjük azt a napfénnyel teli életérzést, mely alkotásaiból árad – emelte ki az államtitkár.

A világ számos pontján ismert Kepenyes Pál nagy hatást gyakorolt a képzőművészetre. Az 1926. december 8-án, Kondoroson született szobrász- és ötvösművész már gyerekkorában érdeklődött a művészet iránt. Két éven keresztül az iparművészeti főiskolán tanult, majd a képzőművészetin végzett tanulmányaival. Később, 1950-ben koholt vádak alapján tíz évi börtönbüntetésre ítélték. 2021. február 28án, hunyt el a mexikói Acapulcóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!