Egy régi szakma nyomában

2024.02.19. 06:55

Borotvaélen: a borbélymesterség különleges eszközeit mutatják be Kunszentmártonban – galériával

Ön tudja, mire való a hajhigrométer? Hétköznapi tárgyakat, egyebek mellett fésűket, parfümös üvegeket, kézi hajvágógépket, borotvapengéket, borotvákat is megtekinthetnek majd az érdeklődők a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum legújabb kiállításában. Ezúttal az orvosborbélyok, és az ebből a mesterségből kifejlődő borbély szakma történetét kutatják. A témáról Pálinkás Gábor muzeológus mesélt.

Pakainé Pusztai Nóra

A hajhigrométer működéséről is beszélt Pálinkás Gábor, a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum munkatársa

Fotó: Mészáros János

A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum 2018-ban nyerte el a Nemzeti Kulturális Alap tárgyvásárlási pályázatát. Hegedűs Krisztián igazgató kezdeményezésére egy öcsödi borbélyműhelyt vásároltak, berendezési tárgyakkal. A témát kutatják is, a tárgyak köré építve hamarosan kiállítást nyitnak. A részletekről Pálinkás Gábor muzeológus beszélt.

A kiállítás fókuszában Kiss Imre borbélymester műhelye és eszközei lesznek, melyek a 20. század elejéről származnak 

– emelte ki a fiatal történész, majd körbemutatott az asztalon előtte heverő tárgyakon.

– A hajhigrométer egy olyan eszköz, amivel meg tudták mérni a haj hőmérsékletét és páratartalmát. Két mérőóra, gyönyörű rézkeretben egy antik tárgyként. Olyan műveletekhez használták a borbélyok, mely során a kuncsaft haját meg kellett mosni, és utána speciálisan kezelni. Emellett hétköznapi tárgyak, fésűk, parfümös üvegek, kézi hajvágógépek, borotvapengék, borotvák is vannak itt – vette sorra.

A muzeológus az orvosborbélyokhoz kapcsolódó anyagot kezdett feldolgozni egy huszadik századi amatőr helytörténész munkája alapján, aki számos helyen idézett tanácsi jegyzőkönyvekre támaszkodott.

– A kunszentmártoni tanácsi jegyzőkönyvekből sok érdekes sztori kideríthető. Volt egy Szolnokról elszármazott borbély Ecseki Ignác, aki 1768-tól 1785-ig tevékenykedett Kunszentmártonban. Profiljában a borbély mesterség állt, de gyakorolta az orvosborbélyok által legsűrűbben alkalmazott, és a tizennyolcadik században gyógyászati eljárásnak tartott érvágást is. Ecseki Ignácot szerette a helyi közösség és a tanács is, viszont roppant problémás karakterként ismerték, rengeteg konfliktussal. Mielőtt nyugdíjazták volna, meggyűlt a problémája az alkohollal, a tiszazugi bort valószínűleg jobban szerette a kelleténél – osztotta meg a tudomására jutott érdekes információkat a fiatal muzeológus.

Bár ebben az időben többször engedélyezték a Tiszazug központjának tekinthető városban a konkurencia megtelepedését, de egyik sem bírta a versenyt a közkedvelt orvosborbéllyal.

– Tarczali Sámuel nagy rivális volt, értett a közegészségügyhöz, azonban Ecsekivel nagyon elmérgesedett a viszonya. A tanácsi jegyzőkönyvek szerint sokat becsmérelték egymást. Ecseki működésének az vetett véget, hogy Kunszentmárton az Általános Egészségügyi szabályzathoz alkalmazkodva próbált képzett seborvost szerződtetni – tette hozzá.

A kunszentmártoni tanács 1805-ben hozott egy olyan rendeletet, hogy a két szakmát el kell választani, de még 12 éven át tartott mire a helyi közösség megszokta, hogy az orvos a gyógyászattal, a borbély a hajvágással foglalkozik. Az utolsó Kunszentmártonban tevékenykedő orvosborbély, a Kiss Imre borbélymesterhez hasonlóan szintén öcsödi származású, Treffler József volt. Treffler 1849 és 1853 között működött a mezővárosban. Ezek után a helyi tanács, már csak diplomás orvosokat foglalkoztatott.

Az egyéb részletekről ősszel, egy időszaki kiállítás keretein belül informálódhatnak a múzeum látogatói. A tervek szerint három termet rendeznek majd be.

Kölcsönöznek is tárgyakat

A múzeum őszi fesztiváljának kezdetén, szeptember 28-án nyitják majd meg a legújabb időszaki kiállítást a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeumban.

– Az egyik teremben alakítjuk ki a borbélyorvosokról szóló enteriőrt. Intézményi együttműködés keretében tárgyakat kölcsönzünk majd a Kecskeméti Katona József Múzeum Orvos és Gyógyszertörténeti Gyűjteményéből, illetve a borbély rész összeállításában, ami két másik teremben lesz, várhatóan a Fodrász Múzeum segít majd – mondta Pálinkás Gábor muzeológus.

Készülnek azzal is, hogy bemutassák az évtizedek alatt változó haj- és szakálldivatot.

– A múzeum birtokában van egy több ezres pozitív fotógyűjtemény és közel tízezres negatív gyűjtemény. A helyi trendekre igyekszünk fókuszálni – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!