Életmű

2024.02.04. 19:23

Egy helyben megtekinthető Györfi Sándor szobrászművész majd’ teljes munkássága Karcagon – galériával

A Kossuth- és Munkácsy-díjas, Magyar Örökség- és területi Prima-díjas karcagi szobrászművésznek, Györfi Sándornak oly sok köztéri alkotása található meg a nagyvilágban, hogy azokat egy egész élet sem lenne elég körbelátogatni és megtekinteni. De nem is kell: elég Karcagra látogatni ahhoz, hogy megismerkedhessünk szinte teljes életművével.

Mészáros Géza

Györfi Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás Karcagon

Fotó: Mészáros János

Némi támpontot nyújt a kiváló szobrászművész közel fél évszázados munkásságából a tavaly, államalapító Szent István-napja alkalmából augusztus 22-én a karcagi Nagykun Látogatóközpontban felavatott Györfi Sándor-állandó kiállítás, mely a rendezőelvei és szakmai tartalma okán egy kisebb múzeumnak is megfelelne.

 

A Györfi Sándor Galéria létrejötte Szepesi Tibor polgármester kezdeményezése volt, melynek költségeihez a családon túl a város – melynek a lokálpatrióta, nyakas kun alkotó a díszpolgára –, továbbá helyi cégek és magánszemélyek is hozzájárultak, illetve a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta.

Györfi Sándor munkáinak jelentős része tavaly nyár óta tehát egy helyen, mégpedig méltó körülmények között tekinthető meg. A Nagykun Látogatóközpontban berendezett, mintegy száz négyzetméternyi területen a jeles alkotó munkásságát a szemlélődővel a korai kisplasztikáin és érmein át, a jelentősebb köztéri szobrok, emlékművek makettjeivel, valamint azok nagy méretű molinókon megjelenített fotóival vezetik végig a kiállítás tartalomtervezői és berendezői. Akik között megtalálható Prokai Gábor emeritus lektor, akit a szakmai, művészeti kapcsolat mellett a szobrászhoz több évtizedes barátság is köt. Továbbá Sándornak Lajos nevű, Mednyánszky- és Magyar Örökség-díjas szobrászművész öccse, valamint Sándor fiai, ifj. Györfi Sándor kőfaragó és Györfi Balázs szobrász, építész tervező művész. A galériában a névadóról készült fotók és riportok is megtekinthetők. Az udvaron kialakított szoborkert homokozójában szobortöredékeket kutathatnak majd fel a gyerekek.

A karcagi Nagykun Látogatóközpontban létrehozott Györfi Sándor Galéria tárlata a Györffy István Nagykun Múzeumban történő bejelentkezés alapján tekinthető meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!