Minőségi muzsika

2024.02.18. 15:30

Fergeteges koncertet adott a világhírű 100 Tagú Cigányzenekar Jászapátin – videóval

A város híres szülötte, Rácz Aladár cimbalomművész szellemi öröksége előtt tisztelegve szólt a muzsika.

Illés Anita

Komolyzenei művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsika és magyar nóta is felcsendült a 100 Tagú Cigányzenekar jászapáti kamarakoncertjén

Fotó: Pesti József

A Rácz Aladár Zeneiskoláért Alapítvány szervezésében telt ház és vastaps fogadta a 100 Tagú Cigányzenekar kamarakoncertjét szombaton este Jászapátin, a Pájer Antal Művelődési Házban.

Farkas Ferenc polgármester köszöntője után Burik Bernadett, az alapítvány elnöke méltatta a világhírű társulatot, melynek hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon.  Komolyzenei – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszik. 

– A zenekar megalakulása óta több mint ezer koncertet adott az ország legkisebb településeinek kultúrházaitól a nagyvilág számos híres koncertterméig – emelte ki az elnök.

– Külföldi és hazai koncertjei alkalmával értéket ad, így képezve hidat a különböző társadalmi rétegek között. Ez a gondolat a Rácz Aladár Zeneiskoláért Alapítványnak is sajátja, hiszen névadónk, Rácz Aladár Jászapáti szülötte, világhírű cigány származású Kossuth-díjas cimbalomművész, zenepedagógus. Az alapítvány egyik fontos feladata a roma származású zenei tehetségek erkölcsi és tárgyi támogatása. Ezen túlmenően kiemelt törekvése, hogy megismertesse a társadalmat a minőségi cigányzenével és annak jeles képviselőivel – fűzte hozzá. 

– A 100 Tagú Cigányzenekar célja e kivételes zenei érték életben tartása. Megőrizve azt az évszázados hagyományt, melyet a cigányok családi örökségként hordoznak magukkal generációkon át – mondta köszöntőjében Burik Bernadett. Kiemelte: a rendezvény megvalósítási költségeihez az Innovációs és Kulturális Minisztérium hárommillió forinttal járult hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!