Hagyományőrzés

2024.03.31. 10:30

Zajkeltő eszközökkel űzték el a gonosz, ártó szellemeket Jászberényben – videóval

A nagypénteki kolompolás nagy múltra tekint vissza a Jászságban.

Illés Anita

A Lehel Kürt Íjászai Sport Egyesület hívó szavára sokan összegyűltek péntek délután Jászberényben, hogy felelevenítsék a nagypénteki kolompolás hagyományait. Kicsik és nagyok a Nagyboldogasszony Főtemplom melletti parkolóból indulva kürttel, kolomppal, kerepelővel, síppal és más egyéb zajkeltő eszközökkel csörömpölve járták a város utcáit, hogy elűzzék a házaktól a kígyókat, békákat és a rossz szellemeket. A Barátok templománál a Dream Team tojáskereső programjának résztvevői közül is többen csatlakoztak a kolompolókhoz

kürt, felvonulás
Idén is sokan csatlakoztak a Lehel Kürt Íjászai Sport Egyesület hagyományőrző, közösségépítő programjához
Fotó: Pesti József

Lakatos Zsolt, a Lehel Kürt Íjászai Sport Egyesület vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy több mint tíz évvel ezelőtt a Báthory úti Kuckó Óvoda óvónői és óvodásai élesztették fel ezt a nagypénteki szokást, amely nagy múltra tekint vissza a Jászságban. A kezdeményezéshez az óvoda szülői közössége is csatlakozott. Az intézmény bezárását követően a lelkes szülők vitték tovább a nagypénteki kolompolást, melyet néhány éve már az íjászok szerveznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!