Műemlék

2024.03.24. 06:55

Hamarosan ideiglenes, de méltó helyére kerülhet az egyedülálló szoborkompozíció Fegyverneken

Világítással, kamerával felszerelt, parkosított téren lehet megcsodálni nyártól az országosan egyedülálló, közel 250 éves Nepomuki szoborkompozíciót Fegyverneken. A beruházás magánszemélyek, az önkormányzat és a katolikus egyház összefogásával valósul meg.

Molnár-Révész Erika

Várhatóan május közepétől méltó környezetében már bárki megcsodálhatja azt az 1775-ben készült Nepomuki Szent Jánosból, a kis Jézusból és Szűz Máriából álló, országosan is egyedülálló szoborkompozíciót, melyet 2022-ben újított fel aprólékos munkával Egri Hunor okleveles kőszobrász-restaurátor művész. Addig a 4-es főút másik oldalán, egy leromlott állapotú védőépület alatt állt. A szobor ideiglenesen a szapárfalui katolikus templom előtti téren kap helyet, ahol már készül az új védőépület.

szoborcsoport, fegyvernek
A Nepomuki Szent Jánosból, a kis Jézusból és a központi alakból, Szűz Máriából álló szoborcsoportot védő ideiglenes épület egy része már elkészült – mutatta a helyszínen Nardai Dániel projektmenedzser
Fotó: Mészáros János

– Körülbelül 35 fát ültettünk el parkosítás céljából, hiszen nem csak a védőépület kialakítása a cél, hanem az is, hogy a területnek funkciót adjunk. Úgy gondoltuk, hogy egy jóléti parkerdőt hoznánk itt létre, így egy járdát is építünk majd, kiépítjük a díszkivilágítást a közvilágítás részeként, valamint kamerákat is telepítünk majd a területre – tájékoztatott Tatár László polgármester. Mint elmondta, a beruházás magánszemélyek, az önkormányzat és a katolikus egyház összefogásával valósul meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!