Videóval

2024.04.07. 20:37

India varázslatos világa, sokszínűsége tárult fel a jászfényszarui művelődési házban

A magyar-indiai kapcsolatokat erősítette a kulturális program.

Illés Anita

Varázslatos India címmel nyílt különleges kiállítás Vidák István és Nagy Mari textilművészek indiai gyűjteményéből szombaton délután Jászfényszarun, a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Indiai táncbemutató, ismeretterjesztő előadás és gasztronómiai bemutató is színesítette a rendezvényt, mely az ezerarcú dél-ázsiai ország misztikus világába kalauzolta el az érdeklődőket. 

Sok érdekesség várta az érdeklődőket
Fotó: Illés Anita

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a világ kultúrái sorozatban ezúttal Indiát mutathatjuk be. Nem véletlenül, hiszen nemrég Jászfényszarun telepedett le az SRF Europe indiai cég. Támogatásukkal, közreműködésükkel valósult meg a program, amely a magyar és az indiai kultúra találkozásáról szól – kezdte Bordásné Kovács Katalin, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Mukesh Kumar Srivastava, az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központ igazgatója is, aki köszöntőjében a több évszázadra visszanyúló magyar-indiai barátságról beszélt. Méltatta Kőrösi Csoma Sándor nyelvtudóst, a magyar őshaza kutatóját és Amrita Sher-Gil, magyar származású indiai festőművészt. Dr. Lázár Imre kulturális diplomata, India-kutató, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ korábbi igazgatója India varázsa című előadásában képzeletbeli körutazásra hívta a közönséget. 

– India rohamléptekkel fejlődik. Az ország GDP-je alapján jelenleg a világ ötödik legnagyobb gazdasága. Lenyűgöző kultúrája megannyi kincset, mélységet hordoz – mondta Dr. Lázár Imre, aki tizenegy évet töltött a dél-ázsiai országban. Vetített képes előadásában saját tapasztalatai, impressziói alapján mutatta be a világ legnépesebb országának értékeit. Kitért a magyar-indiai kulturális kapcsolatok történetére is. A kiállítás megnyitót zenés, táncos műsor színesítette, közreműködtek az SRF indiai munkatársai és családtagjaik. Elsőként Shaileshkumar Luhar lépett színpadra garva tánccal, majd Asmita Joshi pahadi táncot adott elő. Végül Shri Aniruddha Das táncművész, az Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központ tanára varázsolta el a közönséget. A rendezvényt indai tea és ételkóstoló zárta. 

Indiai nemezkészítő mesterektől tanultak 

Vidák István és Nagy Mari kecskeméti textilművész-házaspár 2008 óta ismerkedik India kincseivel, elsősorban kézműves hagyományaival. Azóta már tizenhárom alkalommal jártak a mesés országban, ahol felkeresték a különféle kelméket készítő műhelyeket és mestereket. Indiai nemezkészítőktől tanultak, tökéletesítették tudásukat. A Varázslatos India című kiállításon többek között nemezből és selyemből készült díszes kendőket, ruhadarabokat, faliképeket mutatnak be a jászfényszarui művelődési házban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!