Szolnok

2024.04.08. 13:26

Verseghy zeneműveiből koncertet is szerveztek az emlékülésen

Tudományos konferenciát rendeztek a Szolnokon született polihisztor életéről és munkásságáról.

Mészáros Géza

A városiból megyeivé lett, majd újra Szolnok város fenntartásába kerülő könyvtár kétszázhatvanhét évvel ezelőtt született névadójának emléktáblája előtti ünnepséggel, köszöntővel és koszorúzással vette kezdetét az évtizedek óta hagyományos Verseghy Ferenc tudományos emlékülés hétfőn. 

Verseghy Ferenc,könyvtár,polihisztor,koszorúzás
A Verseghy emlékülés és tudományos konferencia koszorúzásokkal vette kezdetét; balról Czakóné Gacov Katalin könyvtárigazgató, mellette Pogány Gyula gimnáziumi igazgató
Fotó: Mészáros János

Az egész napos rendezvény kezdetén Fejér Andor alpolgármester, Pogány Gyula, a Verseghy gimnázium igazgatója, Illés Julianna, a Verseghy Kör elnöke, valamint Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár igazgatója helyezett el koszorút a közművelődési intézmény falán elhelyezett emléktábla előtt. Utóbbi köszöntőbeszéde után a Magyar Kutatási Hálózat BTK Irodalomtudományi Intézet, illetve az ELTE BTK képviselőinek előadásaival folytatódott a konferencia délelőtt Verseghy Ferenc (Szolnok, 1757. április 3. – Buda, 1822. december 15.) költő, műfordító, nyelvész, énekes, hárfás, zeneszerző, pálos szerzetes, katolikus pap életéről és munkásságáról.

Délután korábban és újabban, Verseghytől megjelent, illetve Verseghyről szóló könyvek bemutatóját tartották meg, majd a Szolnokon született polihisztor énekelt verseiből szórakoztató hangversenyt tartottak Csörsz Rumen István, a Musica Historica Kulturális Egyesület elnöke, a Carmina Danubiana, a Falkafolk, a Csobán és a Zabula együttesek tagja vezetésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!