Koncertsorozat indul

2024.05.26. 12:00

Lelkesítő dallamok és huszárvágta – nagyszabású nyárindító koncertsorozatot tart a Szolnoki Szimfonikusok

Nyárindító koncertsorozatot tart a Szolnoki Szimfonikusok. A zenekar a város három részén is ad ingyenes szabadtéri koncertet, amelyekre még huszárok is bevágtatnak majd.

Rózsa Róbert

A jászkun huszárok kék dolmányában érkezett Szolnokra Bereczki Ákos. A daliás fiatal egészen messziről, a Mátraaljáról jött a Tisza-partra szerdán, mégpedig azért, hogy egy sajtótájékoztatón elmondja: gárdájával miként vesz részt a Szolnoki Szimfonikusok nyárindító koncertsorozatán, a Szolnoki csata emlékkoncert 175 című programon.

Nyárindítókoncertsorozat,
Sajtótájékoztatón mutatták be Szolnokon, 2024. május 22-én a Szolnoki Szimfonikusoknak a szolnoki csata 175. évfordulójához kapcsolódó nyárindító koncertsorozatát
Fotó: Nagy Balázs

Ingyenes nyárindító koncertsorozatot ad a zenekar

Az elsőre talán furcsának tűnő párosítás nyitja: idén 175 éve zajlott a tavaszi hadjárat, amelynek – magyar szempontból – első sikeres csatáját Szolnokon vívták meg a honvédek. Ennek az évfordulónak szeretne emléket állítani a Szimfonikusok, és ehhez társulnak be a hagyományőrző huszárok. Csatazajtól tehát nem kell tartania senkinek: csata legfeljebb koreográfia gyanánt lesz az előadáson, zaj helyett pedig a zenekartól már megszokott, legkiválóbb muzsikára számíthat a nagyérdemű.

Amely előreláthatóan valóban nagy lesz, lévén a koncertsorozatot szabadtéren, három különböző helyszínen rendezik, ráadásul ingyen. Az első koncertet május 31-én, Szandaszőlősön, a Lengyel Antal téren, a másodikat június 1-jén, a Széchenyi városrészben, a Zöld Ház előtt, a harmadikat június 2-án, a Hild János téren rendezik. Valamennyit 19 órától.

Amit hallhat a közönség, az Kodálytól a Háry János – Toborzó, Suppé Könnyűlovasság – nyitánya, Dvořáktól a Szláv táncok, majd a Háry János – Intermezzo következik. Eztán Rossini Tell Vilmos – nyitánya jön, majd Brahmstól a Magyar táncok. A karmesteri pálca Izaki Maszahiro, Szolnok fő-zeneigazgatója kezében lesz, a csatajeleneteket pedig ugyebár a hagyományőrző huszárok ábrázolják majd.

– A zenei összeállítást úgy készítettük el, hogy az megidézze a kort, amelyben a szolnoki csata lezajlott – mondta el a sajtótájékoztatón a Szimfonikusok ügyvezető-szakmai igazgatója. Patkós Imre szerint a zenekar lelkesítő darabokkal készül, ráadásul a változatosságot is szem előtt tartották a zeneválasztásnál.

Olyan dallamok csendülnek fel, amelyek felébresztik az ösztönöket és visszaadják az események atmoszféráját

– fogalmazott a szakmai igazgató.

A koncertsorozat kapcsán a zenekar érdemeit méltatta a sajtótájékoztatón Szolnok polgármestere. Szalay Ferenc szerint a Szimfonikusok a kultúra magas szintjét képviselik, a zenekar pedig változatos palettájával mindig ott van az emberek között.

– A Szimfonikusok több mint zenekar. Igényes előadásokkal gazdagítják a várost, az országot és külföldön is ismertek. Sokat tesznek azért, hogy a fiatalokhoz közel hozzák a zenét – összegzett a térség országgyűlési képviselője. Dr. Kállai Mária úgy látta, örvendetes, hogy széles közönséget próbálnak megszólítani és kapcsolódni a városhoz, ezáltal szolnokiak százai, ezrei élvezhetik zenéjüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!