ÖKÖLVÍVÁS

2018.10.18. 09:41

Megnyitotta kapuit a Papp László Akadémia Szolnokon

A Papp László Ökölvívó Akadémia égisze alatt tovább él a szolnoki ökölvívósport. Nyáron a MÁV SE elnöksége túlköltekezésre hivatkozva felfüggesztette a szakosztály működését, így közel húsz versenyző maradt egyesület nélkül.

Pabar Gyula

Balogh András és tanítványai töretlen lelkesedéssel dolgoznak az újabb sikerekért

Fotó: Mészáros János

Az életét a sportágnak szentelő Balogh András nem hagyta ennyiben a dolgot, azonnal felvette a kapcsolatot a hajdúszoboszlói illetőségű klubbal, amely támogatásáról biztosította az edzőt. Közbenjárásának hála, tanítványai minden eddiginél jobb körülmények között készülhetnek az előttük álló versenyekre.

A Szolnok belvárosában található Onix Center legfelső szintjén egykoron varroda üzemelt, amiből mára már csak az emeletre vezető lépcsők mentén tornyosuló varrógépek maradtak hírmondónak.

Korábbi helyüket pár hete bokszzsákok, futópad és ring váltotta fel, itt edzenek ugyanis a Papp László Akadémia ökölvívó-palántái Balogh András edző irányításával.

– Ilyen tágas, felszerelt edzőteremről eddig csak álmodoztunk – mondta Balogh András. – Aki járt korábban a Véső úton, az tudja jól, ott milyen körülmények között készülhettünk.

– Ráadásul ez az építkezési munkálatok elkezdése óta még rosszabbá is vált, hiszen előbb bekényszerültünk a strand öltözőjébe, majd amikor azt is lebontották, hirtelen terem nélkül maradtunk.

– Kértem a vezetőket, hogy ötöljenek ki valamiféle átmeneti megoldást, de rendre azt a választ kaptam, hogy nincs, ahová mehetnénk. A város sem segített nekünk, amit azért nem értek, mert minden fórumon azt hangoztatják elöljáróink, hogy a romákat be kell integrálnunk a társadalmunkba, mégsem állnak a boksz mellé, amely szinte egyedülálló módon lehetőséget ad számukra a beilleszkedésre és a tehetségük kibontakoztatására.

– No, meg biztos konkurenciát jelentenénk a többi sportágnak, amelyben saját nevelésű versenyző elvétve tud csak komoly eredményeket felmutatni, miközben mi rendre bizonyítunk, magyar bajnokokat – mint Mozsár Zsolt vagy Vincze István – adunk a megyeszékhelynek.

– Mindezt parányi költségvetésből, ami éves szinten még egy minimál bért sem tett ki. Éppen ezért az utolsó csepp volt a pohárban, mikor az elnökség túlköltekezésre hivatkozva felfüggesztette a szakosztály működését.

– Persze, én ebbe nem voltam hajlandó beletörődni, és minden követ megmozgattam azért, hogy a tanítványaimnak ne egy ilyen döntés törje derékba a pályafutását.

Balogh András és tanítványai töretlen lelkesedéssel dolgoznak az újabb sikerekért
Fotó: Mészáros János

A 68 esztendős mester elárulta, hogy a nyári „leállás” miatt a tervezett versenyeik egy részét le kellett mondaniuk, ahogyan a válogatott kerettag Vincze Istvánnak a tatai táborozást, mert nem tudott megfelelő edzettségi állapotba kerülni.

– Utólag nem is bánom, hogy így alakult – folytatta Balogh András. – Az akadémia biztos anyagi háttere lehetővé teszi számunkra, hogy eszközöket vásároljunk és a lehető legtöbb versenyen részt vegyünk.

– Nagyon jó a kapcsolatunk a hajdúszoboszlóiakkal, így például felváltva szoktunk járni egymáshoz pofonpartikra. Most is gőzerővel készülünk, hiszen október 24-től rendezik a serdülő országos bajnokságot, melyen négy fővel – Bagi Bernadett (54 kg), Talpa Amanda (60 kg), Pongrácz Márk (62 kg), Nédó László (76 kg) – képviseltetjük magunkat.

Keresik az újraindítás lehetőségét

Az ökölvívó-szakosztály szüneteltetésével kapcsolatban Pataki Józsefet, a Szolnoki MÁV SE ügyvezető elnökét kerestük meg.

– Muszáj volt meghoznia az elnökségnek ezt a döntést, ugyanis az elmúlt két évben jelentős volt a túlköltekezés a szakosztálynál, amit az egyesület saját zsebből képtelen finanszírozni.

– A hasonlók elkerülése végett lenne szükség mondjuk szponzorokra, akiket sokkal nehezebb odaállítani egy egyéni, mint bármilyen csapatsportág mellé. Folyamatosan keressük annak a lehetőségét, miként tudnánk majd újraindítani a szakosztályt, aminek a pénzügyin túl személyi vonzata is van.

– Sajnos, ebben a sportágban egyre kevesebb a jó szakember, ami nem könnyíti meg a helyzetünket. Reméljük, mire elkészül az új Véső úti komplexum, addigra megoldódik a kérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában