kosárlabda

2018.11.21. 12:03

Angliában zárja a FIBA-csoportkört az Olaj, az első hely a tét

Kedd hajnalban vágott neki a ködös Albionig vezető útnak a szolnoki kosárcsapat. Amely csoportelsőként érkezhet haza Angliából. És ehhez még győznie sem biztos, hogy kell.

Gutai István

Lukša Andrić (labdával) jó játékára nagy szükség lesz a szerda esti csoportzárón is

Fotó: Mészáros János

A már kiesett Falco a szolnokiak meccsénél korábban, 19 órakor kezd az ugyancsak csoportelsőségre pályázó Sassari ellen. Amennyiben a sárga-feketék megtennék azt a szívességet az Olajnak – de elsősorban természetesen saját maguknak, illetve közönségüknek –, hogy legyőzik az olaszokat, úgy a szolnoki csapat a leicesteri meccs eredményétől függetlenül megnyeri az Európa Kupa H csoportját.

Csupán ebben bízni viszont dőreség lenne. Tisztában van ezzel minden szolnoki játékos. Akik mögött igazán kemény, de roppant eredményes hét van: győzelem a Sassari ellen, majd siker Székesfehérváron.

– Az biztos, hogy a csapat nagyon jó formában van, az utóbbi pár meccsen nagyon jó ritmust kaptunk el, ezt szeretnénk folytatni kint, Angliában – mondta a hétfői átmozgató edzés előtt Vojvoda Dávid.

– Abszolút nem tét nélküli mérkőzés jön a csapat számára. A Sassari legyőzése akkor ér valamit, hogyha kint, Angliában tudunk győzni és ezáltal meg tudjuk nyerni a csoportunkat, ami szerintem nagyon nagy fegyvertény lenne. Biztos, hogy nem lesz egy könnyű meccs. Hazai pályán is, amikor játszottunk a Leicester ellen, azért kicsit szenvedtünk. Ugye, ott lehetett hallani a közönség reakcióját is, hogy nem éppen úgy játszottunk, ahogy mi elvárjuk magunktól. Az egy ilyen mérkőzés volt, a lényeg, hogy hazai pályán tudtunk győzni. Nyilván idegenben egy sokkal jobb játék kell.

Október 31-én a Körcsarnokban nagyon sok szurkolóra jött rá a frász, hiszen a reméltnél jóval szűkebben és sokkalta nehezebben született meg a roppant fontos hazai győzelem. A 83–79-es eredmény átvirrasztott éjszakákat ugyan nem okozott, néhány kellemetlen percet viszont igen.

– A szerdai szerintem jobb lesz, mint a múltkori volt, amikor egymás ellen játszottunk – nyugtatott meg mindenkit Jaylin Airington, az Olaj hátvédje. – Akkor ők tényleg nagyon jól játszottak, mi pedig önmagunkhoz képest gyengébben. De nem ebből kell kiindulni, hanem a feladatra kell koncentrálni és akkor meglesz a győzelem. Nem létezik könnyű mérkőzés. Erre a meccsre is ugyanúgy kell koncentrálnunk, mint az összes többire. Ugyanúgy kell hozzáállnunk, mint ahogy azt a Sassari vagy az Alba ellen tettük.

A mérkőzés helyszíne az alig két éve átadott Morningside Arena lesz, amelyben telt ház esetén 2400 néző fér el. Ám arrafelé kosárlabda-mérkőzés miatt igen ritkán kell kitenni a „Megtelt” táblát, ugyanis a Leicester Riders még a saját városában sem számít a legnépszerűbbnek.

A város első számú csapata természetesen a két éve bajnoki címet nyert Leicester FC, a legmagasabban jegyzett leicesteri sportember pedig Mark Selby, aki háromszoros világbajnoka egy ízig-vérig brit/angolszász sportnak, a snookernek.

Angliában a kosárlabda nem tudott igazán gyökeret verni, ám hogy a félig-meddig kedvtelésből e sportágat űző fiatalok milyen teljesítményre képesek, arra éppen a három héttel ezelőtti szolnoki mérkőzés szolgált bizonyságul.

A Leicester Riders–Szolnoki Olaj KK FIBA Európa Kupa-­mérkőzés 20 órakor kezdődik.

Tradíció és újszerűség

A London és Sheffield között fekvő Leicester az egyik legrégebbi angol város, legalább kétezer éves. A 330.000 lakosával mégsem számít nagyvárosnak Angliában. „Nagy-Britannia legrégebbi profi kosárlabdacsapata” – hirdeti büszkén a Leicester Riders hivatalos honlapja. Ám itt nem kell évszázados gyökereket keresni. A Riders 1967-ben alakult. Négyszer nyerte meg az angol bajnokságot, jelenleg is címvédő. Az NBL-ben tizenkét csapat szerepel, az alapszakaszban háromszor játszik mindenki mindenkivel. A negyed- és az elődöntő oda-vissza vágó alapon megy le, míg az aranyérem sorsa egyetlen mérkőzésen dől el a Wembley Stadionban. Természetesen nem a „szent, zöld gyepen”, hanem a patinás komplexum sportcsarnokában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában