KOSÁRLABDA

2019.01.30. 08:51

Visszavághat koszovói ellenfelének a Szolnoki Olaj

Nem vall ugyan jó modorra, ha tét nélkülinek nevezünk egy nemzetközi kupamérkőzést, az Olaj számára azonban nem esik komoly súllyal a latba a Pristina elleni találkozó. A szolnoki csapat már nem juthat tovább a FIBA Európa Kupából, de a vendégek esélyei sem túl jók.

Gutai István

Andrew Rowsey és Kovács Péter (labdával) borsot készül törni a Pristina orra alá

Fotó: fiba.com

A múlt szerdai, egyébként dicséretes izmiri helytállás után biztossá vált, hogy a Szolnoki Olaj nem juthat tovább a FIBA Európa Kupa egyenes kieséses szakaszába.

Vagyis a hátralévő két mérkőzés amolyan felhozó találkozó lesz a február közepén esedékes Magyar Kupa nyolcas döntőre. Az edzői stáb így lehetőséggé formálhatja a kényszerűséget: meccsszituációkban alkalmazhat olyan variációkat, amelyeket később kamatoztathat a csapat.

– Még mindig nem számíthatunk Jaylin Airington és Sztrahinja Milosevics játékára – mondta Jakab Máté, az ellenfelek feltérképezéséért felelős szakember.

– Azt gondolom, hogy ezt a periódust arra kell felhasználnunk, hogy a sérültjeinket teljes mértékben rehabilitáljuk, hogy azok a Magyar Kupa-hétvégére teljesen egészségesek legyenek.

December 19-én hat ponttal nyert hazai csarnokában a Pristina. Azon a meccsen nagyon kitett magáért Sztrahinja Milosevics, aki 24 pontot és 19 lepattanót szerzett. De a koszovóiak részéről Dardan Berisha még őt is felülmúlta. Rajta kívül Divine Miles, Demario Mayfield és Denis Krestinin ma is fejfájást okozhat.

– Egy nagyon jó szerkezetű csapat, a legutóbbi mérkőzésünk óta egy játékost lecseréltek: négyes poszton sikerült erősíteniük egy amerikaival – folytatta a szolnokiak fiatal szakvezetője.

– Ettől egy kicsit gyorsabbak lettek. Eddig is a tranzíciós, átmeneti támadásokra helyezték a hangsúlyt, és vélhetően ezúttal sem lesznek lassabbak. Jó kihívás lesz ebben a szerkezetben pályára lépni ellenük, de hazai pályán megpróbálunk nyerni.

Legutóbbi FIBA-meccsét mindkét csapat elveszítette, de korántsem azonos körülmények között. Az Olaj Izmirben Airington és Sz. Milosevics nélkül is végig partiban volt a Pinar Karsiyakával, míg a Pristinának csak szerencsés pillanatai voltak odahaza, a Würzburg ellen 91–78-ra elvesztett meccsen.

Andrew Rowsey és Kovács Péter (labdával) borsot készül törni a Pristina orra alá
Fotó: fiba.com

A szombat azonban mindkét csapat számára remekül sikerült, hiszen az Olaj a Kaposvárt győzte le tizennyolc ponttal, míg a Pristina a ligautolsó Lipjani ellen nyert 121–66-ra.

Az I-csoport rangadója 19 órakor kezdődik Würzburgban, a négy forduló után százszázalékos németek a három győzelemmel és egy vereséggel álló Pinar Karsiyakát fogadják. Itt a tét alighanem a csoportgyőzelem lesz. A 18 órakor kezdődő Szolnoki Olaj–Pristina meccsen pedig a szép búcsú és a tesztelés. A találkozót az Olaj Tv élőben közvetíti.

Koszovóban a Pristina a minden

Aligha van kiszámíthatóbb kosárbajnokság Európában a koszovóinál. A Pristina ugyan elbukta a tavalyi döntőt, ám idén ez aligha történhet meg. A koszovói bajnokság első osztályát nyolc csapat alkotja, mindenki mindenkivel kétszer játszik az alapszakaszban otthon és idegenben.

A mai ellenfél eddigi mérlege 15–0. Húsz és ötven pont közti különbséggel veri honi ellenfeleit a Pristina, amely legszorosabb mérkőzését a Rahoveci nevű csapat vendégeként játszotta: december közepén az addigi meccseihez képest „körömrágósan izgalmas” mérkőzésen győzött 93–79-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában