Labdarúgás

2019.04.05. 09:25

Közel száz gyerek futballozik Tiszafüreden

A felnőtt megyei első osztályt vezeti a Tiszafüredi VSE csapata, de vajon mi a helyzet az utánpótlással? – erről Dorcsák Zoltán vezetőedzőt kérdezte hírportálunk.

Szöllősi Péter

Tiszafüreden nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra.

Forrás: Beküldött fotó

– Hogyan épül fel az utánpótlásrendszer a füredi klubnál?

– Az U7-es, U9-es, U11-es és U13-as csapataink a megyei Bozsik-programban szerepelnek, a teljesítményükön látszik az a rendszer szerinti munka, amit néhány évvel ezelőtt kialakítottunk a klubnál. Az U14-es, az U16-os és ifiegyüttesünk pedig a területi bajnokságban rúgja a bőrt.

– U16-ban a Törökszentmiklós kiemelkedik, de a többiekkel felvesszük a versenyt, az U14-eseknél a Fegyvernekkel fej-fej mellett haladunk. Az ifjúságiaknál komoly gond, hogy tizenöt éves kor után jelentős a lemorzsolódás, de ez országos probléma.

– Lényegében tizenkét éve kezdtünk el új felfogásban, szisztematikusan építkezni, ennek az eredménye, hogy a Bozsik-programban nagyon jól teljesítünk, és már 110 igazolt játékosunk van, közülük 90-en látogatják rendszeresen az edzéseinket.

– A legtöbben az U16-osoknál vannak, ott a bő keretünk huszonkét tagú. Óvodásoknak is tartunk heti kétszer edzést, akárcsak az U9-nek, a föntebbi korosztályoknak pedig három foglalkozás szerepel a programban.

– Milyen a kapcsolatuk a helyi iskolákkal, milyen fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban?

– Három általános és két középiskola van városunkban, mindegyikkel nagyon jó a kapcsolatunk, sok gyermek érkezik az intézményekből. A téli időszakban nem tudunk a szabadban készülni, ekkor az egyik általános iskolában, valamint a helyi városi sportcsarnokban edzhetünk, ami óriási segítség.

– Egy nagy pályával rendelkezünk, illetve egy kis műfüves játéktérrel, ám megnyertünk egy pályázatot egy nagyméretű műfüves építésére, de forrást kell még szerezni, hogy megépülhessen.

Tiszafüreden nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra.
Fotó: Beküldött fotó

– Az elmúlt időszakban már így is komoly fejlesztések valósultak meg, főként a TAO-támogatásokból. Ezek közül a locsolórendszert emelném ki, mert így éjszakánként tudunk locsolni, nappal pedig edzeni, de az öltözők és a lelátók is megújultak, szóval, remek környezetben futballozhatunk.

– Az utóbbi időben több nagy csapatnál is feltűntek tiszafüredi nevelésű labdarúgók…

– Nálunk tanulta meg az alapokat Pintér Petra, aki az NB II.-es Szolnok felnőttcsapatában játszik, emellett pedig U17-es válogatott. Kota Szabina a Debrecen első osztályú U19-es együttesében szerepel, Bara Viktor a Loki akadémiáján pallérozódik, akárcsak a tizennégy éves Csábi Milán, aki tavaly szerződött a hajdúságiakhoz.

– Büszkén mondhatom, hogy a megyei bajnokságot vezető csapatból Szövetes Krisztián, Csábi Norbert, Varga Bence, Vadász Bence és Hajdú Péter is saját nevelésű futballisták.

Futsaltornákon figyelnek fel rájuk

Az elmúlt két évadban egyaránt harmadikként végeztek a füredi fiatalok a Hajdú megyei futsalbajnokság U11-es és U13-as korcsoportjaiban, míg az U15-ösök negyedikek lettek.

A tornák során a nagyobb klubok – mint a Debreceni Labdarúgó Akadémia és az Eger – felfigyeltek a tehetségekre. A füredi vezetők támogatják azokat, akiknek lehetőségük nyílik a feljebb lépésre.

A közelmúltban Lengyel Levédet, Bári Zalánt és Serucza Milánt is megkeresték. A megyeválogatottban pedig Kota Milán, Földesi Kristóf és Varga Dániel bizonyított már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában