KOSÁRLABDA

2019.05.15. 09:25

Mindegyik csapat helyezése változhat a felsőházban

A középszakasz befejezése előtt egyetlen párosítás dőlt csak el a rájátszásra. Az hetekkel ezelőtt tudott volt, hogy a Jászberény és a Pécs kerül össze a negyeddöntőben, de ma este az is biztossá válik, hogy a két csapat közül melyik lesz a kedvezményezett.

Gutai István

Az Olajra (pirosban), valamint a Jászberényre (fehérben) is fontos és egyben küzdelmes mérkőzés vár szerdán

Fotó: Gémesi Balázs

Tartsuk magunkat az időrendiséghez: 19 órakor kezdődik a JP Auto-JKSE−Pécs mérkőzés. A képlet sem túl bonyolult, aki nyer, az lesz a negyedik, és a szombaton kezdődő, három győzelemig tartó rájátszásban éppen e mérkőzés vesztese lesz az ellenfél.

Az alapszakaszban a Jászberény egyetlen ponttal le tudta győzni a PVSK-t, azonban idegenben mindkétszer kikapott, ráadásul elég nagy különbséggel, bár meglehetősen tartalékos felállásban.

− Cseh György és Orlando Coleman már nem játszhat ebben a szezonban, viszont Djordje Pantelics és Nemanja Alekszandrov újra pályára léphet − adott gyors helyzetjelentést a csapatról Szigedi Bence, a jászberényiek irányítója.

− Természetesen nagy fegyvertény számunkra, hogy ők ketten visszatérhetnek. Biztos, hogy nagyon kiélezett mérkőzés lesz, hiszen elég nagy a tét, és mindkét csapaton nagy a nyomás. De a hazai pálya mellettünk szól, ugyanakkor nem lehet lebecsülni a Pécs idegenbeli teljesítményét sem.

− A PVSK a Szolnok és a Körmend ellen is brutális dobószázalékot hozott, ezért a külső dobásaikra nagyon oda kell figyelnünk. Remélem, ez a jó pécsi dobószéria éppen nálunk fog megszakadni. A védekezés lesz szerintem a döntő faktor, mert ha a Pécs tudja hozni ezt a dobóformát, akkor nagyon nehéz dolgunk lesz.

Az Olajra (pirosban), valamint a Jászberényre (fehérben) is fontos és egyben küzdelmes mérkőzés vár szerdán
Fotó: Gémesi Balázs

A Baranya megyeiek két hete átmentek „fagyigépbe”, hiszen alaposan megkeverték az előzetes számításokat azzal, hogy saját csarnokukban elkapták a Szolnokot, valamint a Körmendet is. Így egyetlen győzelemnyire dolgozták le a berényiekkel szembeni hátrányukat. A tét tehát meglehetősen nagy.

Hogy mekkora a tétje a 20 órakor kezdődő Körmend−Olaj meccsnek, az csak sejthető. Extrém nagy – jelen állás szerint 32 pontos – szolnoki győzelem esetén az Olaj kezdhetné az első helyről a rájátszást. Ha „csak” nyer az Olaj, akkor viszont a Falcóból csinál listavezetőt.

Így az a teljesen hátborzongató helyzet áll elő, hogy a szombathelyi szurkolók szolnoki sikerért szorítanak ma. A körmendiek viszont aligha akarnak kedvező helyzetbe hozni bárkit is, önmagukon kívül.

− Nagyon magabiztosan indultak neki a középszakasznak is, viszont most volt egy-két meccs kihagyásuk − jelentette ki Rudner Gábor, az Olaj fiatal játékosa. − Most szeretnénk ezt meglovagolni, és mi is bevenni a körmendi csarnokot. Mivel otthon nagyon erősek, erre is készülünk, és megteszünk mindent.

− Úgy gondolom, a védekezés lehet a kulcs. Gyorsan mennek át védekezésből támadásba, amit nagyon jó százalékkal fejeznek is be. És a lepattanó lesz az, ami kulcsfontosságú lesz a mérkőzésen.

Kedd délelőtt óvodás sorverseny zajlott a körcsarnokban, így a falakat rengető gyerekzsivaj szolgáltatta a különteremben folyó videóelemzés hátterét.

− A legutóbbi egymás elleni meccsünket néztük meg: nagyon jól játsszák meg a magas kettő-kettőket − mondta közvetlenül a videózás után Jaylin Airington. − Azt korábban is tudtuk róluk, hogy távolról sokszor és jól dobnak. A rájátszás már szombaton kezdődik, nagy lökést adna nekünk a playoffra, ha nyernénk Körmenden. Szerintem képesek is vagyunk rá, hogy legyőzzük őket.

A jelenlegi listavezető Körmend és a harmadik helyen álló Szolnoki Olaj mérkőzése azért kezdődik szokatlanul későn, mert az M4 Sport élőben közvetíti a – 20 órai – találkozót.

A felsőház állása

1. Körmend 24 9 2887–2635 0.864

2. Falco KC 24 10 2814–2539 0.853

3. Szolnoki Olaj 23 10 2792–2592 0.848

4. Jászberény 18 15 2491–2573 0.773

5. PVSK 17 16 2651–2587 0.758

A középházban sem dőlt el semmi

A Zalaegerszeg vasárnapi, debreceni vereségével kiszállt a rájátszásért folytatott küzdelmekből, a Paks viszont biztos playoff résztvevő, ám az nem tudható, hogy hányadik helyen jut be a legjobb nyolc közé. A Debrecen a Kecskemétet fogadja ma este, a győztes tuti negyeddöntős.

A már „elszállt” ZTE pedig a Sopronnal játszik odahaza, egy zalai siker az SKC szezonjának végét jelenti. A Körmend−Olaj meccs háromnegyed tíz körül ér véget, addigra a többi végeredmény ismertté válik, így éjszakára alakul ki a playoff párosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában