LÁBTOLL-LABDA

2019.09.05. 10:54

A magyar csapat negyedikként zárt a vb-n az országok rangsorában

Nagyszerűen szerepelt a magyar lábtoll-labda-válogatott a franciaországi világbajnokságon, hiszen az országok közötti rangsorban legjobb európai együttesként a negyedik helyen végzett, a női csapat pedig a dobogóra is felállhatott.

Munkatársainktól

A magyar lábtoll-labda-válogatott kitett magáért a Franciaországban rendezett világbajnokságon.

Fotó: Alexandre Mariottini

Augusztus végén a Párizs melletti Eaubonne adott otthont a tizedik lábtoll-labda-világbajnokságnak, amelyen tizenhat ország vett részt. A magyarok 15 fős küldöttséggel utaztak el a vb-re, amelyből tízen – Becskereki Barbara, Becskereki Sándor, Farkas István, Farkas Lilla, Fehér János, ifj. Fehér János, Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Tóth Gábor és Vachal Krisztina – az Újszászi VVSE-t, négyen – Huszár Emil, Horváth Gergő, Lukács Márton, Takács Endre – a Nagykanizsa Zemplén SE-t, Kunics Réka pedig a Cserszegtomaji SK-t képviselte.

A vb hideg zuhannyal kezdődött, Vachal Krisztina egyéniben kikapott a francia színekben versenyző Trang Nguyen ellen, majd a kínai ellenfél is túl nagy falatnak bizonyult, így elúszott az éremszerzés lehetősége. Végül olasz és tajvani ellenfelek legyőzésével ötödik helyezést ért el. A férfiaknál Tóth Gábor megnyerte csoportját, ám a négy közé jutásért a német Noah Wilkével szemben döntő szettben alulmaradt, viszont az ötödik helyet megszerezte egy olasz és egy tajvani versenyző legyőzésével.

A vegyes párosoknál a Herczeg Gábor, Vachal Krisztina kettős három győzelem után a csoportelsőségért a kínai párossal nem bírt, majd az elődöntőben a hongkongiak is túl erősnek bizonyultak. A harmadik helyért ismét a kínaiak következtek, de két szettben kikapott a magyar duó. A női párosok versenyében a Becskereki Barbara, Vachal Krisztina, a férfiaknál a Huszár Emil, Lu­kács Márton kettős képviselte Magyarországot.

A selejtezők során az újszászi lányok a makaóiakat, a németeket és az újonc mongolokat is megverték, a csoportelsőséget viszont Kína vitte el. A vietnámiak elleni elődöntőben, majd a harmadik helyért a hongkongiak elleni mérkőzésen az ázsiaiak fölényesen nyertek, így újabb negyedik hely jutott a magyaroknak. A férfiak mezőnyében három ázsiai csapat és a finnek voltak a nagykanizsaiak ellenfelei. A mongolokat és az európaiakat legyőzték, viszont a vietnámi és a hongkongi egységgel nem bírtak, így a csoport harmadik helyét szerezte meg a magyar páros. A helyosztókon a franciákat még sikerült felülmúlni, de a németek kettősét már nem, így be kellett érni a hatodik hellyel.

A csapatok versenyével zárult a világbajnokság. Sokáig úgy tűnt, érem nélkül térnek haza a magyarok, de mérkőzésről mérkőzésre jobban ment a játék, és a végén kis szerencsével nemcsak a női, de a férfi gárda is bronzérmes lehetett volna. A nőknél az újszászi Becskereki Barbara, Farkas Lilla, Vachal Krisztina és a cserszegtomaji Kunics Réka alkotta a csapatot, akik két könnyű meccsel kezdtek Franciaország és Mongólia ellen, ám Kínával szemben két szettben alulmaradtak.

A magyar lábtoll-labda-válogatott kitett magáért a Franciaországban rendezett világbajnokságon.
Fotó: Alexandre Mariottini

A csoport második helyért Makaó következett, amelyet elintézték, és bejutottak a négy közé. Az elődöntőben a későbbi világbajnok Vietnám volt az ellenfél, a vereség után a bronzéremért Hongkonggal játszottak a lányok. A magyar trió szoros csatában 21–19-re megnyerte az első szettet, ami után a másodikban már nem adtak esélyt ellenfelüknek, 21–17-tel behúzták azt is, így a magyar hölgyeké lett a bronz.

A férfiaknál három újszászi – Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor – és a nagykanizsaiak nagy tehetsége, Horváth Gergő alkotta a csapatot. A selejtezőkben átgázoltak Tajvanon és Mongólián is, majd a négy közé jutásért Franciaország sem jelentett akadályt, az elődöntőben viszont a későbbi győztes Vietnám útjukat állta. A kisdöntőben a kínaiakkal háromszettes meccset játszottak, és ugyan két meccslabdát is sikerült kivédekezni, ám nagy izgalmak között végül Kína győzött.

A magyar csapat a bronz mellett három negyedik, két ötödik és egy hatodik helyezéssel a nemzetek pontversenyében legjobb európaiként a negyedik helyen végzett Vietnám, Kína és Hongkong mögött. A válogatott legjobb pontszerzője Vachal Krisztina lett egy harmadik, két negyedik és egy ötödik helyezéssel, míg a férfiaknál két negyedik hellyel Herczeg Gábor bizonyult a legjobbnak. A Nemzetközi Lábtoll-labda-szövetség (ISF) közgyűlést is tartott, ahol feltételesen döntöttek a 2021. évi világbajnokság helyszínéről: ha október 31-ig nem lesz ázsiai jelentkező, akkor Németország rendezheti meg a következő vb-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában