Asztalitenisz

2020.03.30. 08:24

A legjobbak között játszanak a fiatalok a szolnoki JVSC-ben

Az elmúlt években hazánk egyik meghatározó egyesületévé vált a szolnoki Jászkun Volán SC, amely az utánpótlás területén különösen kimagasló eredményeket ért el. Mostanság is egyre több fiatallal szerettetik meg az asztaliteniszt.

Munkatársunktól

Szöllősi Péter edző (balra) és Szudi Ádám előtt a klub legügyesebb fiatal játékosai

Fotó: Szöllősi Péter

Minderre bizonyságul a klub hat jelenlegi, illetve korábbi versenyzője – Nagypál Csilla, Nagypál Márta, Molnár Csaba, Lukács Richárd, Szudi Ádám, Molnár István Patrik – szerzett serdülő- és ifjúsági Európa-bajnokságon aranyérmet vagy dobogós helyezéseket az elmúlt években. A többiekhez hasonlóan a saját nevelésű, huszonnégy éves Szudi Ádámra érdemes külön is kitérni, aki csapatban az osztrák Walter Wels gárdáját erősíti, de egyéniben a Jászkun Volán SC-t képviseli a hazai versenyeken. Tavaly a második egyéni magyar bajnoki címét nyerte meg, és másodszor választották az év férfi asztaliteniszezőjének.

Idén az egyéni mellett a párost a zagyvarékasi kötődésű Ecseki Nándorral, míg a vegyes párost Pergel Szandrával nyerte meg. Sőt, Szandrával olimpiai kvótát érő helyen állnak a világranglistán, de a kvalifikációs versenyek törlése és az olimpia elhalasztása miatt biztosat még nem lehet mondani ezzel kapcsolatban. Molnár István Patrik pedig az U21-esek mezőnyében triplázott tavaly a magyar bajnokságon.

– Klubunk elsődleges célja, hogy minél több gyermekkel megismertessük, megszerettessük az asztaliteniszt – kezdte Szöllősi Péter edző.

– Ha ez sikerül, akkor jön a következő lépés, a versenyeztetés. Városi és megyei szinten kezdenek mindannyian, akik ott sikeresek, illetve a hozzáállásuk is megfelelő, később indulhatnak országos ranglistaversenyeken.

A Magyar Asztalitenisz-szövetség (MOATSZ) által elindított utánpótlás-nevelést támogató programoknak is évek óta aktív résztvevője a szolnoki klub. Minderről tudni kell, hogy a legtehetségesebb újonc- és serdülőkorú fiatalok számára regionális módon központi edzéseket és edzőtáborokat szerveznek, melyek elősegítik a fiatalok fejlődését, új impulzusokat kapnak, és közösségépítő szerepe is van. Ezeken az eseményeken is szép számban vettek részt, illetve házigazdái is voltak az egyik összetartásnak.

– Szintén a MOATSZ által életre hívott a „Sport legyen a tiéd”-program is lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a sportággal – folytatta Szöllősi Péter.

Szöllősi Péter edző (balra) és Szudi Ádám előtt a klub legügyesebb fiatal játékosai
Fotó: Szöllősi Péter

– A programban részt vevő szolnoki iskolákból (Kassai úti, Fiumei úti, Széchenyi körúti, Szegő Gábor iskola) folyamatosan érkeznek hozzánk gyermekek. Ettől függetlenül továbbra is várjuk – elsősorban – hét- és nyolcéves fiatalok jelentkezését, ha elmúlik a járvány. Az egyesületi létszám folyamatosan bővül, egyre több gyermek kapcsolódott be a vérkeringésbe március elejéig.

A szakember elmondta továbbá: – Az NB II.-es férficsapatunk a tavalyi szezont a második helyen zárta, az új idényben átalakult a keret, hiszen kizárólag saját nevelésű, többségében utánpótláskorú játékosok alkotják már az alapcsapatot, amely a hetedik helyről várja a bajnoki folytatást. Mellettük az NB III.-ban egy, a megyei I.-ben három, míg a megyei II. osztályban egy csapatot indítottunk. A cél az ifjúságiak, serdülők és újoncok versenyeztetése, mellettük pedig játéklehetőséghez jutnak a veterán játékosaink is, akik az edzéseken segítik a gyerekek további fejlődését.

Külföldön is maradandót alkotnak

Mint azt említettük, a korosztályos Európa-bajnokságon a klub volt és jelenlegi asztaliteniszezői közül hatan is érmet szereztek. Ők többségében külföldi csapatot erősítenek manapság. Szudi Ádám, ahogy szó volt róla, az osztrák topcsapatban, a nemzetközi kupában is induló Walter Welsben játszik ebben a szezonban, és vezeti a játékosrangsort az osztrák bajnokságban. Molnár Csaba a svájci élvonal egyik legjobb csapatának, a Luganónak a húzóembere már évek óta. Molnár István Patrik a német bajnokságban szereplő Lampertheim tagja, a volános színekben egykoron serdülő-Eb-n egyaránt bronzérmet szerző Nagypál Csilla és Lu­kács Richárd pedig szintén Németországban légióskodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában