Kjokusin karate

2020.05.05. 07:29

A karantén után újraindulnak a karateedzések a berényi Y Házban

Hétfőn újra felpezsdült az élet a jászberényi Y Házban, a kjokusin karate honi fellegvárában. A Yakuzák SE-Y Akadémia dódzsójában első körben a funkcionális edzésekkel indult újra a munka. A karatetréningek pedig várhatóan május közepén kezdődhetnek.

Varga Csaba

Igazi erőműhely az Y Házban. Akárcsak a karatésok, valamennyi sportoló professzionális funkcionális edzéseken vehet részt a jászberényi Yakuzák SE-Y Akadémia dódzsójában

Forrás: Y Média

A klub vezetői és munkatársai a veszélyhelyzet miatti kényszerszünetben sem tétlenkednek. A képzések folyamatosan zajlanak az online felületeken, a karatékák hétről hétre prezentációkkal készültek előre megadott sporttudományos témakörökben. A Yakuzák folytatták az egyéni edzéseket, miközben az Y Házban több új sporteszköz is elkészült, így ideális körülmények között folytatódhat a munka.

Az egyik legnagyobb újdonság a márciusban beszerzett futópad és egyéb eszközök mellett a saját készítésű pegboard lesz, amit Agócs Tibor szakmai vezető és a klub egyik oszlopos tagja, Soós András közösen készítettek. A fal- vagy sziklamászást imitáló sporteszközből készült függőleges és vízszintes darab is, így a jövőben kiváló eszköze lesz a versenyzők erőfejlesztésének.

Igazi erőműhely az Y Házban. Akárcsak a karatésok, valamennyi sportoló professzionális funkcionális edzéseken vehet részt a jászberényi Yakuzák SE-Y Akadémia dódzsójában
Fotó: Y Média

Az Y Ház acél tartógerendájához erősített eszközöket a klub egyik fiatal edzője, Tóth Benjámin „Benji” próbálta ki elsőként, az erről készült videófelvétel április elején nagy sikert aratott a világhálón. Mindkét fiatal, diplomás edző folyamatosan képzi magát, hogy meg tudjanak felelni a klub szigorú elvárásainak, és a legjobb, legkorszerűbb sporttudományos módszerek alkalmazásával tudják irányítani az edzéseket. Az ő munkába állásuk a jászberényi egyesületen belül az egyik legnagyobb fejlődés, hiszen így a kétszeres Európa-bajnok és magyar bajnok Agócs Zsófia és a több évtizedes versenyzői és edzői tapasztalatokkal bíró szenszei Agócs Tibor mellett a két fiatal edző is kimagasló szakmaisággal tud foglalkozni a karatékákkal.

Az edzői képzések és a különböző virtuális elméleti összejövetelek mellett a vírus árnyékában arra is jutott ideje az Y Akadémia szakembereinek, hogy elkészítsék az újabb videós szakmai anyag terveit. Eddig négy szakmai filmet készített sporttudományos igényességgel, amelyen kilenc témakört dolgoztak fel. Ezúttal a saját fejlesztésű „körring” módszertani elvei és használata kerül videóra, szakmai narrációval és felvételekkel.

Mindeközben a Yakuzák SE egyik nagy reménysége, Móczó Milán napi három edzéssel használta ki, hogy üres az Y Ház, s közben áttért a vegán étrendre is. Edzője szerint Milán teljesítménye és elszántsága nem mindennapi, de úgy hírlik, hogy a többiek sem lazsáltak, és tisztességgel elvégezték a vírus idején is a személyre szabott edzésmunkákat. Különösen emlékezetes marad számukra az a kihívás, amit Agócs Tibor hirdetett meg.

Hetente egy alkalommal összesítik azokat a futásteljesítményeket (hosszokat), amelyeket a klub versenyzői külön-külön teljesítettek hét nap alatt. Ezeket összeadva egyre csak nőtt a kilométerek száma. A legutóbbi összesítés alapján a Yakuzák SE-Y Akadémia sportolói 1141 kilométert gyűjtöttek össze. Tették ezt abban a reményben, hogy a karantén feloldása után hamarosan már közösen is edzhetnek a jobb erőnlét érdekében.

Kiéheztek az igazi edzésekre

Agócs Tibor hírportálunknak elmondta, hogy valamennyien ki vannak már éhezve az igazi edzésekre. Ezért is örülnek, hogy enyhültek a szigorítások, és lassan beindulhat az élet. Így indulnak a rendkívül magas színvonalú, funkcionális edzések. A különleges szabályok szerint eljárva, a sportolók megfelelő távolságot tartanak egymástól, erre a terem mérete és kialakítása lehetőséget ad. A dódzsóban természetesen fertőtlenítőszerek vannak kihelyezve. Amennyiben jó idő lesz, még többen tudnak egyszerre edzeni, hiszen a megújult street workout pálya erre kimondottan alkalmas.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában