Teleki András

2021.05.17. 19:55

Nagy csatákban érett profi játékossá a szolnoki pólós

Az idén nyáron huszonhárom esztendős Teleki András jelenleg egyike azon keveseknek, aki helyi születésű és nevelésű fiatal pólósként alapembere a közelmúltban Európa Kupát nyert és az elkövetkezendő napokban a magyar bajnoki címért küzdő Szolnoki Dózsa OB I-es vízilabda csapatának. „Miből lesz a cserebogár?” – érdeklődtünk több tétmeccs közepette a szolnoki fiatalember hogyléte felől.

Mészáros Géza

Teleki András (elöl, fehér sapkában) fiatal kora ellenére máris fényes pályafutással büszkélkedhet. Most a magyar bajnoki cím megszerzésére készül csapatával

Fotó: Koncz György

Teleki Andrást is épp úgy fogta meg ez a sportág, mint majd’ minden más pólóst. Úszni tanuló gyerekből lett kigyúrt játékos. Aki fiatalemberként a sportban és a tinédzser lányok körében is sikeres. Hozzátéve, mindkét életérzést említve kellőképpen szerény és tisztelettudó.

– Én azt tanultam, hogy minden vízpart mellett élő gyereknek tudnia kell úszni.

– A szüleim engem is nagyon korán levittek az uszodába, s mint jól nevelt tiszai kölyök, meg is tanultam. Ám idővel beleuntam a faltól falig vízi közlekedésbe. S mielőtt végleg kiszálltam volna a partra, id. Cseh Sándor bácsi bedobott mellém egy labdát a medencébe. Melyik gyerkőc nem szeret pancsolni és labdázni egyszerre? Így váltottam úszásról pólózásra. Sanyi bácsi megszerettette velem a sportágat, Urbán Lajos bácsi pedig centert faragott belőlem.

– De nem elég valamit szeretni, dolgozni is kell az eredményért…

– Sohasem húztam ki magam a munka alól. A kötelező penzumot teljes odaadással teljesítettem, aztán még egyszer végrehajtottam a feladatokat, önszorgalomból. Engem is építettek, és én magam is építettem magam. Úsztam, kondiztam, labdáztam, gyakran jóval többször is, mint azt az edzők előírták.

– Vízilabdában ember legyen a talpán, aki centert játszik.

– Fárasztó és testet megviselő poszt ez. Valami pluszt láthatott bennem Lajos bá’, s nem csak a plusz kilókat. Külön foglalkozott velem. Lábtempóztatott, megtanította, hogyan kell leforogni az ellenfélről, vagy miként fogjam le én a vetélytársakat.

– Gyorsan bekerült a hazai válogatott vérkeringésébe?

– A sok gyakorlás következménye az volt, hogy sok gólt szereztem a tornákon, jól játszottam fiatalon. Behívtak az utánpótlás-válogatottba, és innentől fogva még több izmot és tapasztalatot szereztem. Nemzetközi színtéren is egyre több feladat hárult rám, ez pedig némi rutint hozott, miközben minden téren fejlődtem.

– Tulajdonképpen már nagyon fiatalon utaztam a sportággal, minden szempontból.

– Hazai torna itt, külföldi torna ott, egy időben több korosztállyal bajnokság és válogatott szereplés. Nagyon sok országban járhattam már nagyon fiatalon. Igaz, csupán Európában, s főleg, a sportági elit miatt a Balkánon, mindenesetre jó volt világot látni.

– Miközben tanulni is kellett!

– Persze. Az általános iskolát a Belvárosiban végeztem, a gimnáziumot meg egy ideig a Széchenyiben. Nem voltam rossz tanuló, s talán ezért is voltak támogatók az intézményvezetők és a tanárok a sportkikérők kapcsán. A középfokú tanulmányaim közepén a szolnoki klub kölcsönadott a Központi Sportiskolának (KSI), ahol tizenhét esztendősen a felnőttcsapatban játszottam. Budapesten laktam albérletben, egy fővárosi suliba jártam, de mire sor került az érettségire, már ismét Szolnokon voltam. Azt itthon tettem le.

Teleki András (elöl, fehér sapkában) fiatal kora ellenére máris fényes pályafutással büszkélkedhet. Most a magyar bajnoki cím megszerzésére készül csapatával
Fotó: Koncz György

– Azt követően pedig külföldre távozott.

– Akkor az volt a legoptimálisabb megoldás a fejlődésem szempontjából. Nem a parton civilben vagy nélkülözve, a cserepadon üldögéltem, hanem az egyik legerősebb bajnokság felnőttcsapatában játszottam. Az olaszországi Savonában a már visszavonult legendás olasz válogatott játékos, Alberto Angelini volt az edzőm és a szerb–brazil Slobodan Soro védett a kapunkban. Nagyszerű eredményként az ötödikek lettünk az olasz bajnokságban. Szakmailag nagyon megérte, anyagilag egyáltalán nem, de nem fájt!

– Az idény végén voltak külföldi és hazai ajánlataim is, de a Szolnok, hála istennek, mindig fogta a kezemet.

– Azt mondták, most már jöhetek vissza, elérkezett az idő a klubnál, hogy sokat foglalkoztassanak. Így is történt.

– A 2010-es évek közepe után ez az az esztendő, amely fényes betűkkel íródhat a klub eredményességi tablóján.

– Igen, már most történelmet írtunk azzal, hogy a LEN-Európa Kupa-győzelemmel, a jelenlegi hazai és a nemzetközi kiírásokat figyelembe véve, begyűjtöttük az utolsó, még hiányzó trófeát is. A Magyar Kupában vitézkedtünk, de „csak” másodikok lettünk, és még most fordulunk rá az OB I-es döntőre. Mi bízunk magunkban, minden téren helyt akarunk állni, s lehetőleg győzni! Tudjuk, nehéz küzdelem vár ránk, de a csapategységünk kiváló, a lelkiismeretünk tiszta, így nincs miért aggódnunk – nyilatkozta a régóta felnőtté érett, a nemrégen alapemberré lett, a jövőben húzójátékossá váló szolnoki dózsás fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában