Kajak-kenu

2021.06.16. 19:53

A szolnoki Bodonyi Dóra két számban is indulhat az olimpián

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége elfogadta Hüttner Csaba szövetségi kapitány javaslatait, amelyeket korábban a szervezet versenysport-bizottsága is támogatott. Ezáltal kialakult az olimpiára utazó csapat összetétele, amelyben helyet kapott a szolnokiak kajakosa, Bodonyi Dóra.

Varga Csaba

Szeged 20210528 Kajak Kenu Vlogatverseny Foto Nemzeti Sport - Dmotr Csaba A kpen: Bodonyi Dra

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Dömötör Csaba

Emlékeztetőül annyit, hogy Bodonyi Dóra három aranyérmet szerzett a hónap elején a lengyelországi Poznanban megrendezett Európa-bajnokságon. Nevezetesen Kozák Danutával az oldalán K–2 500 méteren diadalmaskodott, tagja volt a K–4 500 méteren győztes csapatnak, valamint egyesben 5000 méteren is aranyérmes lett a Szolnoki Kajak-Kenu Klub kiválósága. Mindezeknek köszönhetően az előbbi két számban versenyezhet Tokióban Dóra, akinek ez lesz az első olimpiája.

A döntés szerint női négyesben a Kozák Danuta–Bodonyi Dóra–Csipes Tamara–Kárász Anna összetételű egység, míg párosban a Kozák Danuta–Bodonyi Dóra és a Csipes Tamara–Medveczky Erika duó indulhat az olimpiai játékokon. K–1 500 méteren pedig Kozák Danuta és Csipes Tamara teszi vízre hajóját Tokióban. Mindhárom versenyszámban a magyarok az olimpiai címvédői.

Férfi kajakban a válogatón és az Európa-bajnokságon elért eredményeknek megfelelően a csapatba került Tótka Sándor, Béke Kornél, Varga Ádám és Kopasz Bálint is. A válogatón elért helyezése és a csapathajós alkalmassága alapján bekerült az olimpiai keretbe Csizmadia Kolos, aki a négyes mellett rajthoz állhat K–1 200 méteren is, valamint Nádas Bence, aki K–1 500 méteren megnyerte a szegedi világkupát, és többek közt az olimpiai kvótát 2019-ben megszerző négyes tagjaként is bizonyította csapathajós alkalmasságát. A férfi négyes felkészülését edzőként Kovács Gábor irányítja majd – írta a szövetség honlapja.

A kenusokról, annyit, hogy már korábban az olimpiai csapatba került Adolf Balázs és Fejes Dániel. Miután a páros versenyt rendezik előbb, így az időrend lehetővé teszi, hogy mindketten rajthoz álljanak C–1 1000 méteren is. A hölgyeknél szintén már a csapat tagja volt Balla Virág és Takács Kincső, a válogatón elért eredménye, és az Európa-bajnokságon mutatott formája alapján ebben a szakágban az utazókeretbe került Horányi Dóra is.

Az elnökség Hüttner Csaba javaslata alapján elfogadta a technikai tartalékok keretét is. Mind a négy szakágban két-két versenyző folytatja a felkészülést az olimpiáig annak érdekében, hogy egy esetleges sérülés vagy betegség esetén cserélhessen a szövetségi kapitány.

A magyar válogatott, amelyik utazhat a japán fővárosba:

Férfiak:

K–1 200 m: Tótka Sándor (UTE), Csizmadia Kolos (Angyalföldi Vízisport Egyesület).

K–1 1000 m: Varga Ádám (KSI SE), Kopasz Bálint (Győr).

K–2 1000 m: Béke Kornél, Varga Ádám (mindkettő KSI SE).

K–4 500 m: Nádas Bence (Szeged), Kopasz Bálint (Győr), Csizmadia Kolos (Angyalföldi Vízisport Egyesület), Tótka Sándor (UTE).

Nők:

K–1 200 m: Lucz Dóra (UTE), Kárász Anna (Szeged)

K–1 500 m: Kozák Danuta (FTC), Csipes Tamara (Bp. Honvéd).

K–2 500 m: Kozák Danuta (FTC), Bodonyi Dóra (Szolnoki KKK), Csi­pes Tamara, Med­vecz­ky Erika (mindkettő Bp. Honvéd).

K–4 500 m: Kárász Anna (Szeged), Kozák Danuta (FTC), Csi­pes Tamara (Bp. Honvéd), Bodonyi Dóra (Szolnoki KKK).

C–1 200 m: Takács Kincső (Győr), Horányi Dóra (UTE)

C–2 500 m: Balla Virág, Takács Kincső (mindkettő Győr).

Tartalékok:

Kiss Blanka (UTE), Gazsó Alida Dóra (KSI SE), Noé Bálint (Bp. Honvéd), Kulifai Tamás (MTK Budapest), Gönczöl Laura és Opavszky Réka (mindkettő Sződligeti Pacs-Pacs KKSE), Hajdu Jonatán (Dunaújvárosi KSE), Fekete Ádám (UTE).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában