KAJAK-KENU

2021.06.09. 07:00

Csak két hét múlva derül ki a végleges keret Tokióra

Bár már a válogatón és az Európa-bajnokságon is túl vagyunk, úgy tűnik, arra még várni kell, hogy kiderüljön, kajak-kenuban mely versenyzők képviselik hazánkat Tokióban. Emellett az is kérdés, hogy aki biztosan ott lesz az olimpián, mely számokban állhat rajthoz.

Varga Balázs

Bodonyi Dóra (balra) és Kozák Danuta párosa biztosnak tűnik, de a döntést meg kell várni

Fotó: F. I.

Két szolnoki versenyző szerepelt a vasárnap véget ért Eb-n, és mint hírportálunk is megírta, Bodonyi Dóra három aranyérmet nyert – 5000 méteren egyesben, míg 500 méteren kettesben és négyesben –, mellyel a legeredményesebb magyar induló lett a kontinensviadalon. A szintén a Szolnoki Kajak-Kenu Klub kötelékéhez tartozó Gál Péter pedig K–4 1000 méteren nyert ezüstérmet.

Emellett is rengeteg kiváló magyar eredmény született, Hüttner Csaba szövetségi kapitány is többnyire elégedett lehetett a látottakkal.

– Sikerült bebizonyítanunk, hogy nagyon erős a magyar csapat, és sok olyan szám van, ahol jó esélyeink lehetnek az olimpián – kezdte a szakember a szövetség honlapján. – Mindazonáltal nem szabad elfejteni, hogy Tokióban ennél is erősebb lesz a mezőny. A nőknél új-zélandiakkal, a férfiaknál pedig az ausztrálokkal sem találkoztunk még idén. Nem gondolhatjuk, hogy az olimpián is ez a realitás, de összességében majdnem teljesen elégedett vagyok.

Bodonyi Dóra helye biztos Tokióban, az viszont kérdés, hány számban lesz érdekelt. A válogatón és az Eb-n mutatott kiváló teljesítménye alapján a kettes és a négyes tagjaként is ott a helye az olimpián az immár hatszoros Európa-bajnoknak, de erről döntés csupán az MKKSZ elnökségének június 21-i ülését követően születik.

– Ez egy folyamatosan alakuló páros, a válogatón még nem találták annyira a ritmust, hiszen az csupán a harmadik összeülésük volt. Az Eb-n már sokkal magabiztosabban és dinamikusabban eveztek. Van potenciál ebben a párosban, sokat fejlődhetnek még az olimpiáig hátralévő hetekben – tért ki a kapitány Bodonyi és Kozák Danuta duójára, majd a négyesről is szót ejtett, miszerint a legjobb magyar versenyzőnek, az ötszörös olimpiai bajnok Danutának helye van benne.

Szavaiból viszont azt lehetett kivenni, hogy nem a Szolnoki KKK kajakosa, hanem Lucz Dóra maradhat ki a csapathajóból, aki így csak egyesben indulna 200 méteren.

Bodonyi Dóra (balra) és Kozák Danuta párosa biztosnak tűnik, de a döntést meg kell várni
Fotó: F. I.

A legnagyobb kérdőjel a férfi kajakosoknál található, ugyanis a Kuli István, Molnár Péter, Nádas Bence, Tótka Sándor összeállítású négyes 500 méteren még a döntőbe sem jutott be, a válogatási elvek értelmében így egy új egységet kell összeállítania Hüttner Csabának. És itt jöhet a képbe Gál Péter, aki ugyan nem olimpiai számban szerzett ezüstérmet az Eb-n, de miután az 500 méteres távon induló egység csalódást keltő eredményt szállított, előtte is megnyílhat az esély bekerülni a hajóba.

– A csapat 80 százaléka már megvan a fejemben. A hat női versenyző kijelölése az átfedések miatt egyszerűbb lesz. Főleg férfikajakban kell még gondolkodnom, ahol mint mondtam, három számban, nyolc beülőhelyre kell hat főt kiválasztanom. Jósnak kellene lennem ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozzam, de ez a dolgom – zártai szavait a kapitány.

Döntés tehát szűk két hét múlva várható, de az biztos, hogy szolnoki kajakos nélkül nem maradunk az olimpián. Remélhetőleg azonban nem csak Dórának szurkolhatunk majd, és neki sem csak egy versenyszámban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában