ATLÉTIKA

2021.07.03. 07:00

Biztossá vált, hogy két gerelyhajítónk is ott lesz a tokiói olimpián

Csütörtökön kiderült, hogy a Szolnoki MÁV SE gerelyhajítója, Rivasz-Tóth Norbert is indulhat az olimpián. Mellette a szolnoki származású Szilágyi Réka szintén rajthoz állhat Tokióban.

Varga Balázs

A gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert kvalifikálta magát a dohai világbajnokságra, jövő szombaton pedig a versenyzést is megkezdi Katar fővárosában

Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség

Fotó: AFP/Getty Images

A magyar szövetség csütörtök este tette közzé, mely atléták nyertek jogot az olimpiai indulásra a ranglista alapján. Az eddigi olimpiai szinttel rendelkező nyolc fő mellé csatlakozott még 11 versenyző, akik között ott van a törökszentmiklósi származású Rivasz-Tóth Norbert is.

– Nagyon örülök, hogy ott lehetek Tokióban, boldog vagyok, hogy sikerült elérni az olimpiai indulást – nyilatkozta hírportálunknak Norbi, aki utána kicsit visszatekintett.

– A 2020-as esztendő azzal telt el, hogy nem lehetett pontokat gyűjteni a kvalifikációhoz, december 1-jétől azonban ismét minden Tokióról szólt. Szerencsére egyre több rangos versenyen tudtam elindulni, ahol értékes pontokat lehetett gyűjteni, de sajnos egy vállsérülés hátráltatta a felkészülésemet. Szerencsére ez a probléma kezd megszűnni. Még várjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól az értesítőt, de már így is hivatalosnak lehet tekinteni a kvótát. A következő pár hétben még itthon vagyunk, majd július 19-én utazunk Tocsigibe, ott készülünk a továbbiakban.

Egy hónap múlva kezdődnek a küzdelmek az atléták számára az olimpián, ahol a szolnoki kötődésű Szilágyi Réka is indul gerelyhajításban, aki szintén a ranglista alapján tudta magát kvalifikálni.

– Nem szavakkal, érzésekkel tudnám leírni mindazt, ami akkor átfutott rajtam, amikor kiderült, hogy megvan a tokiói kvóta – mondta el a Hajdú-bihari Naplónak Réka, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola versenyzője.

– Sírtam, sőt zokogtam, de ezen meg sem lepődtem, hiszen gyerekkorom óta arról álmodtam, hogy egyszer kijussak egy olimpiára, és ez most megadatott. Szeretném Tokióban elérni életem eddigi legjobb eredményét, az pedig, hogy ez mire lesz elég, függ a versenytársaimtól is, de azt hiszem, nem a helyezés fog igazán számítani, hanem az elért eredmény, valamint az érzések.

A két gerelyhajítónak ugyanaz az edzője, Varga Lőrinc, aki tanítványaihoz hasonlóan az első olimpiájára készül.

– Bár még a hivatalos értesítőt nem kaptuk meg, de a magyar szövetség már bejelentette, mely hazai versenyzők indulhatnak Tokióban, ráadásul már az olimpiai formaruha miatt is kerestek bennünket – árulta el megkeresésünkre a két atléta edzője.

– Június 30-án, tehát a kvalifikációs időszak lezárulta utáni napon ünnepeltem a 34. születésnapomat, és azt hiszem, ennél szebb és érdekesebb ajándékot aligha kaphattam volna, mint hogy két versenyzőm kvótát szerzett. Talán az első egy-két napon még nem is tudatosult bennem, mit értünk el. Nekem ugye most először van olimpikon tanítványom, ráadásul egyből két atléta, úgyhogy rendkívül boldog vagyok.

A tréner utána arról beszélt, hogyan telik majd az olimpiáig tartó időszak.

– A következő két hétben elég kemény munkát végzünk, heti kilenc-tíz edzéssel. Most edzőtáborba nem utazunk el, mivel Szolnokon már jók a körülmények, illetve Réka elég sokat volt távol az elmúlt hetekben a különböző versenyek miatt, így most neki is jobb itthon, nyugodt körülmények között készülni. Aztán július 19-én utazunk ki Japánba, egy központi edzőtáborba, ott készülünk a verseny kezdetéig.

A női gerelyhajítók selejtezőjét augusztus 3-án rendezik az olimpián, míg a férfiakét egy nappal később.

Az olimpiára utazó magyar atléták

FÉRFIAK

110 méter gát (40): Szűcs Val­dó. 400 méter gát (40): Ko­rok­nai Máté. 1500 méter (45): Szögi István. 50 km gyaloglás (60 induló): He­leb­randt Máté, Venyercsán Bence. Kalapácsvetés (32): Halász Bence. Gerelyhajítás (32): Rivasz-Tóth Norbert.

NŐK

100 méter gát (40): Kozák Luca. 800 méter (48): Bartha-Kéri Bianka. 3000 méter akadály (45): Kácser Zita, Wagner-Gyürkés Viktória, Tóth Lili Anna. 20 km gyaloglás (60): Madarász Viktória, Kovács Barbara. Távolugrás (32): Nguyen Anasztázia. Hétpróba (24): Krizsán Xénia. Kalapácsvetés (32): Gyurátz Réka. Súlylökés (32): Márton Anita. Gerelyhajítás (32): Szilágyi Réka.

Zárójelben azt tüntettük fel, hányan indulnak a számban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában