E-Sport

2022.01.14. 07:00

Blazsán Patrikot választották az Év e-sportolójának

A múlt héten Blazsán Patrikot, a Szolnoki Autósport Egyesület versenyzőjét választották meg az Év e-sportolójának. Talán erről a kategóriáról kevesen tudják, mi fán terem, ám a szimulátoros versenyzés egyre népszerűbb hazánkban is.

Varga Balázs

Blazsán Patrik (balra) Farkas Bertalan űrhajóstól vette át az Év e-sportolója díjat

Forrás: Illyés Tibor/MTI

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) 64. alkalommal választotta meg az év legjobb sportolóit, és nyilván Hadvina (Bodonyi) Dóra kajakosról – aki a négyes tagjaként zárt az élen a szavazáson – mindenki tudja, hogy megyei kötődésű, de volt más is, aki szolnoki színekben versenyez. 

Idén harmadszor választották meg az Év e-sportolóját, aki ezúttal Blazsán Patrik lett, s bár ő nem idevalósi, azonban a menedzsere, Bíber Zsolt révén kötődik a megyeszékhelyhez, neki köszönhetően több mint egy éve a Szolnoki Autósport Egyesület tagja. 

De mi is ez az e-sport? Az elektronikus sport rövidítése, melynek résztvevői versenyszerűen űzik az egyes vi­deó­játékokat. Sokan vitatják, mindez egyáltalán sportnak tekinthető-e, de Patrik szerint annak, amit csinálnak, igenis van sportértéke. 

– Elég sokan kritizálják az e-sportot, állítják, hogy teljesen más, nincs olyan sportértéke, mint egy valódi sportágnak – nyilatkozta a 24 esztendős versenyző az euro­sport.hu-nak adott interjújában. 

De a szimulátoros versenyzésre igenis ugyanúgy kell készülni, mint egy valódi sportágra. Természetesen más, de ettől még ez is egy nehéz műfaj. 

Patrik egyébként a Gran Tu­ris­mo Sport nevű motorsport-videójátékot űzi, s a virtuális olimpián – amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is támogat – a negyedik helyen végzett tavaly júniusban. Nyilván ennek (is) köszönheti az Év e-sportolója díjat. A Szolnoki Autósport Egyesület versenyzője rendszeres résztvevője a világbajnoki sorozatnak, melyet mindenképp szeretne majd megnyerni. Ám a szimulátor mellett olykor valódi versenyautóba is beül, melyekben szerinte az e-sportolók sem teljesítenek rosszul. 

– Volt már rá példa, hogy egy tesztlehetőség volt a főnyeremény egy versenyen. Brutálisan jó élmény volt. Ha adnak elegendő időt, akkor én úgy gondolom, a legtöbb szimulátoros megállná a helyét valódi autóban is – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában