Sakk / Galériával

2023.01.28. 13:27

Egyszerre harminc asztalnál játszott a nagymester Szolnokon

Hány sakktábla felállását lehet fejben tartani? Három tucatnyit biztosan: ennyin játszott egyszerre szombaton, Szolnokon az egyik legnevesebb jászkunsági nagymester, aki az egykor térségünkben is népszerű, de mára kissé feledésbe merült játék feltámasztásában segédkezett.

Rózsa Róbert

Berebora Ferenc, nemzetközi nagymester tartott szimultánt Szolnokon

Fotó: Nagy Balázs

Harminc asztalon harminc sakktábla várta a Szolnoki Szakképzési Centrum aulájában Berebora Ferencet, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye nemzetközi sakknagymesterét. No meg harminc, többnyire ifjú sakknövendék, akik azért érkeztek, hogy játszhassanak egyet a mesterrel. Játszottak is, mindahányan eljöttek, méghozzá egyszerre, hiszen a egykoron a Mezőgépnél, később a Honvédnál játszó, magyar bajnoki címet szerző játékos emlékezőtehetsége révén három tucat felállást is képes egyidejűleg memorizálni.

Járta a mester az asztalokat, hullottak a bábuk, a gyerekek pedig tanulhattak és élményeket szerezhettek. Ez is volt a célja a Szolnoki Sakkegyesület tagtoborzó szimultánának.

– A nyolcvanas, kilencvenes években komoly sakkélet volt Szolnokon, NB I.-es csapatunk is volt. Ez sajnos idővel elkopott – mondta Radócz István, az egyesület elnöke. Ezért tavaly megalapították szervezetüket, és négy iskolába is elmentek, népszerűsíteni a sportágat. Az elnök szerint azért oda, mert a lemorzsolódás miatt ma már a gyerekeknél kell elkezdeni az építkezést.

– Megpróbáljuk összefogni a szolnoki sakkoktatást, és vinni a sportág hírét. Szerencsére még középiskolából is van érdeklődés. Nem csak csapatot, de közösséget is igyekszünk építeni, próbáljuk a szülőket, gyerekeket bevonni közös programokba – magyarázta az elnök. Kiemelte, a sakk révén fejlődik a gyerekek személyisége, logikája, tanulási eredménye is. Ezért is fontos, hogy az egyesületnek már 34-en tagjai, az edzéseiket hozzávetőlegesen hetvenen látogatják.

– A szolnoki sakk valamikor nívós volt. Azért is fogadtam el örömmel a meghívást, mert mindannyian azt szeretnénk, hogy visszanyerje régi fényét – mondta a tagtoborzáson Berebora Ferenc. A nemcsak játékosként de edzőként is tekintélyes sakkozó szerint jó lenne újból tömegsport jelleget adni a sakknak. – Szélesebb körben kell megismertetni a játékot, a szolnokihoz hasonló szimultánok jó megoldások lehetnek ehhez – vélekedett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában