Kosárlabda

2023.06.30. 07:30

Szolnokiakkal a soraikban készülnek a válogatottak

A klubszezon szünetel, de a kosárlabda-válogatottban érdekelt utánpótláskorú játékosok mostanság világversenyeken vesznek részt. Nevezetesen válogatottjaink közül a 19 évesek épp a világbajnokságon szerepelnek Debrecenben, az U18-asok és az U20-sok pedig a közelgő kontinens versenyekre készülnek. Mindegyik korosztályban találunk szolnoki kötődésű edzőket és játékosokat.

Varga Csaba

A 20 esztendős Sebők András (jobbra) már többször is helyet követelt az Olajbányász felnőtt csapatában

Forrás: hunbasket.hu

Maradva a jelennél, az U19-es gárdát Váradi Kornél szövetségi edző irányítja a vb-n, aki 2009-10. között az Olaj KK játékosa volt. A csapat már több mint más fél esztendőn keresztül készült a megméretésre. Váradi még torna előtt azt mondta, hogy már egy győzelemmel is nagyon elégedett lenne. Sokat nem kellett várni a sikerre, amit már a csoportkör első meccsén megszerzett csapatunk, amikor 85–59-re legyőzte Dél Koreát , sőt a folytatásban kellemes meglepetésre Argentínánál (67–66) is jobbnak bizonyultak a magyar fiúk. A harmadik meccsen viszont sima vereséget szenvedtek a törököktől (64–90). Ennek ellenére sikerült a továbbjutás, a nyolcaddöntőben azonban a japán válogatott megálljt parancsolt a mienknek, 53–63. 

A folytatásban pénteken 17 órától Kína ellen, immár a 9–16. helyért folytatja a magyar alakulat a debreceni Főnix Arénában. Szombaton pedig kedves ünnepség színhelye lesz Debrecen, ahol a FIBA ajándékaként egy emlékművet adnak majd át az Oláh Gábor utcai csarnok szomszédságában. A díszvendég pedig minden idők egyik legjobb európai kosárlabdázója, Dirk Nowitzki lesz. A német erőcsatár a Dallas Mavericksszel NBA-győztes, nyolcszoros All Star-válogatott volt.

Egyébiránt a vb legnagyobb esélyesének a címvédő Egyesült Államok együttesét tartják a szakemberek, amelynek a spanyol, a francia, vagy és a szerb válogatott lehet legnagyobb ellenfele a helyosztókon.

U20-as B divíziós férfi Eb-t július 7-16. között az Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjéban rendezik meg. Egy éve csapatunk csak a 10. helyen végzett a tornán. Ennél többre és jobbra vágyik a magyar csapat edzője, Ivkovics Sztojan, aki a felnőttek mellett felkarolta az U20-as gárdát is. A szakember szolnoki kötődését gondoljuk, hogy nem kell ecsetelni.

– A 2003-as születésű fiúk egy olyan generáció, melyben csupán egy-két ember volt, aki mindegyik válogatottnál rendszeresen játszott. Egy olyan csapatunk lesz, melynek tagjai sem az U16-ban, sem pedig az U18-ban nem voltak húzóemberek – nyilatkozta Ivkovics az MKOSZ honlapján. – Erre egyébként a jövőben szintén oda kell figyelnünk, úgy kell felépítenünk a rendszert, hogy lehetőség szerint a válogatottakban a húzóemberek ugyanazok legyenek korosztályokon át.

A válogatott keret tagja a Szolnoki Olajbányász tehetséges irányítója Sebők András is. A mieink a grúzok és a szlovákok elleni tesztmeccsekkel, felemás eredményekkel hangoltak az Eb-re.

U18-as B divíziós fiú Eb-nek július 21-30. között a portugáliai, Matosinhos ad otthont. A mieink szövetségi edzője, a szolnoki Szarvas Gábor. A 42 esztendős szakember azt mondta legutóbb, hogy céljuk a lehető legtovább, egészen a döntőig eljutni, hiszen a két finalista csapat kvalifikálhatja magát az A divízióba.

– Tisztában vagyunk vele, hogy nehéz feladat vár ránk, de mi csak a munkában hiszünk, célunk, hogy döntősök legyünk, és jövőre már az A divízióban szerepeljünk – bizakodik Szarvas Gábor. Mindez óriási eredménynek számítana, ugyanis tavaly csak a 13. helyen zártak a mieink a B divíziós Eb-n.

Nem felejtve a felnőtteket, hölgyválogatottunk a negyedik helyen zárt az Eb-n, jövő februárban már az olimpiai selejtezőn lesznek érdekeltek Kányási Veronikáék.

A férfi nemzeti csapatunkra pedig augusztus 13-től olimpiai előselejtező vár a lengyelországi Gliwicében, ahol a csoportkörben a hazaiak mellett Bosznia-Hercegovina és Portugália legénysége lesz Vojvoda Dávidék vetélytársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában