Labdarúgás

2024.03.21. 07:00

Gönczöl Ferenc: A sport több, mint gyógyszer

Évtizedek óta a gyermeklabdarúgás körüli munka teszi ki ideje egy részét, a mai napig szinte megszállottan dolgozik klubjáért, a gyerekek fejlődéséért. Gönczöl Ferenc a Szanda Focisuli szakmai vezetője úgy gondolja, hogy pályafutásának elején három ember – Tóth Ernő, Patonyi László és Munkácsi József – volt meghatározó edzői munkájában, irányításuk, útmutatásaik tették azzá, amivé lett az elmúlt évtizedek során.

Jegesi László

Gönczöl Ferenc harminc éves koráig volt aktív labdarúgó, de már játékos korában is érdeklődést mutatott a gyermekfutball iránt. A felesége ‘81-ben kezdett el dolgozni testnevelőként a Szandaszőlősi Általános Iskolában, neki pedig feltűnt, hogy a suliba járó gyerekeket szinte minden rendezvényen több góllal győzik le aktuális ellenfelei. Arra hamar rájött, hogy a kis focipalántákban van fogadókészség az edzésekre, gyakorlásra, vagyis a változásra.

Gönczöl Ferenc, labdarúgóedző, Szanda Focisuli
Gönczöl Ferenc (fehérben) évtizedek óta a szandaszőlősi labdarúgás meghatározó tagja
Fotó: Beküldött fotó

A kilencvenes évek elején, ezzel szinte egyidejűleg fővárosi székhellyel megalakult a Góliát FC, a társaság hamarosan kiterjesztette működését a megyeszékhelyekre is. Ennek utódja lett később a jól ismert Bozsik program, ebbe viszont már a Szanda Focisuli, mint önálló gyermek labdarúgó egyesület 2003 őszén kapcsolódott be. Czirnák László elnökösködése mellett Gönczöl Ferenc lett az egyik alapító tag, néhány nagyon lelkes szülő közreműködésével pedig elkészült a pályájuk is, ami a mai napig a kinti edzések helyszínéül szolgál. Jelenleg négy edzővel dolgoznak, akik közül három is rendelkezik B licences végzettséggel.

– Immár húsz éve annak, hogy – a tél kivételével – ezen a füves pályán tartjuk az edzéseket – avatta be lapunkat a múlt történéseibe a sportember, de négy éve már van engedélyünk van egy műfüves kispálya létesítésére, de az általános iskolában nem támogatja a vezetés ennek megvalósítását, máshol meg egyszerűen nem sikerült helyet biztosítanunk neki eddig.

– Így is népszerű a klub, a hosszú évek óta zajló emléktornák pedig gyermekek tömegét vonzzák a pályákra.

– Idén huszonegyedszer rendeztük meg a Kolláth Béla emléktornát. Az alapötletet az egykori ismert labdarúgó sajnálatos halálán túl az adta, hogy fiatal focistaként még játszhattam vele egy csapatban és nagyon tiszteltem az ő győzni akarását – rajta kívül Czirnák László, Patonyi László és Ulvicki Misi emléke előtt is adózunk már. Kicsit a számokkal is eljátszva: ami még említésre méltó, hogy ebben az évben hét hétvégén húsz tornát rendeztünk, amelyeken százhetven csapat több mint ezerötszáz gyereke vett reszt összesen.

– Feltételezem, hogy remek kapcsolatot ápolnak más klubokkal, ha ilyen létszámmal vesznek részt a rendezvényeiken.

– Arra törekszünk, hogy lehetőség szerint minden egyesülettel jó viszonyban legyünk. Senkit nem csábítunk hozzánk, ellenben ha hívják bármelyik játékosunkat örömmel elengedjük, amennyiben menni akar. Rákóczifalván a felnőtt csapat fele a mi nevelésünk, de az U19-es gárdában is többen vannak, akik innen indultak. A Szolnoki MÁV-val is együttműködünk, jelen pillanatban a fiatalabb korosztályokban több gyerekünk látogatja az ottani edzéseket abban a reményben, hogy előbb-utóbb odaigazolnak majd. Szeretnénk azonban, hogy a kapcsolat ne egyoldalú legyen, akik perifériára szorulnak ott, azok jöjjenek hozzánk, a visszafelé áramlás azonban egyelőre nehézkesebb.

– Közel hatvanhét évesen érez még magában erőt a folytatáshoz?

– Amíg az alap technikai feladatokat be tudom mutatni a gyerekeknek és szívesen csinálom, nem hagyom abba. Azt vallom, hogy a futballért élni más és legalább olyan jó dolog, mint a futballból. Amikor sportmenedzsernek tanultam, a szakdolgozatom címe az volt, hogy a sport több, mint gyógyszer. Ezt a gondolatot is igyekszünk kollégáimmal a gyerekek fejébe elültetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában